Zile de Film Argentinian (11-14 aprilie), Institutul Cervantes

Ambasada Republicii Argentina în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti organizează în zilele de 11,12,13 si 14 aprilie 2018, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), Zilele de Film Argentinian.
 
Cele șase filme (dramă, thriller, comedie, animație) alese de Ambasada Argentinei pentru această ocazie poartă semnătura unor binecunoscuți regizori precum Fabián Bielinsky, Damián Szifrón sau Juan José Campanella (prezent în selecție de această dată cu un film de animație, Metegol, laureat cu Premiul Goya pentru cel mai bun lungmetraj de animație in 2013).
Intrarea libera, număr limitat de locuri. Vă rugăm rezervați loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es

PROGRAMUL FILMELOR
Miercuri, 11 aprilie 2018, ora 19.00 – Relatos Salvajes (Povesti trăznite), regia Damián Szifrón, Argentina, 2015, 112 minute, versiunea originală spaniolă, subtitrare română, gen comedie neagră, dramă, construit episodic, Premiul Goya pentru cel mai bun film hispanoamerican

Filmul rulează prin curtoazia Transilvania Film România.

Sinopsis: Lipsite de apărare în fața unei realități care pe neașteptate poate deveni imprevizibilă, personajele din Relatos Salvajes traversează granița subțire dintre civilizație și brutalitate. O poveste despre dragoste, dezamăgire, răzbunări ale trecutului, tragedie și chiar violența din detaliile vieții de zi cu zi. Toate apar pentru a-i împinge pe eroi pe buza prăpastiei, spre incontestabila plăcere a pierderii controlului. 


Joi, 12 aprilie, 2018, ora 19:00 - El hombre de al lado,  regia Mariano Cohn, Argentina, 2010, 100 minute; versiune originala spaniola, subtitrare în engleză, comedie neagră, Premiul pentru cea mai bună imagine la Sundance 2010, nominalizat la Goya 2010
Sinopsis: Filmul ilustrează conflictul fără sfârșit dintre doi vecini. Un simplu zid poate despărți două lumi, două gusturi diferite în materie de vestimentație, de mâncare, de trai, pur și simplu. Pe o parte îl avem pe Leonardo (Rafael Spregelburd), un distins și faimos designer care trăiește într-o casă realizată de Le Corbusier.  De cealaltă parte, Víctor (Daniel Aráoz), vânzător de mașini la mâna a doua, vulgar, rustic și subjugator. Víctor se decide să facă o fereastră pentru a avea mai multa lumină și de aici apar problemele: fiecare începe să conștientizeze existența celuilalt.

Vineri, 13 aprilie 2018, ora 19:00 – Nueve Reinas, regia Fabian Bielinski, Argentina, 2000, 115 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în română, gen dramă, thriller, film de cult, nominalizat la British Independent Film Awards categoria film strain, 2001
Sinopsis: Un escroc versat și unul novice plănuiesc o "țeapă” de zile mari unor colecționari împătimiți de timbre. Nueve Reinas narează aventurile lui Juan (Gaston Pauls) și Marcos (Ricardo Darin), doi escroci care fac echipă după o întâlnire accidentală într-o cofetărie. Juan reușește un truc cu schimbarea unei bancnote, pe care îl încearcă și mai târziu, în același magazin, dar cu un alt casier, și eșuează. Marcos îl observă amuzat, apoi intră în scenă și pretinde a fi un polițist care vrea să îl ducă pe Juan la secție. Odată ajunși pe stradă, Marcos se prezintă a fi un coleg de breaslă care plănuiește o lovitură cu o miză mult mai mare și îl invită pe scepticul Juan să-i fie partener. Filmul pare a spune că scamatoria cea mai mare poata consta și într-o înfățișare nevinovată,  că escrocheriile de clasă nu au nevoie doar de un plan perfect, ci și de talent actoricesc de grup, care ar face orice ansamblu teatral să roșească de invidie. 

Inventivul și abilul film al lui Fabian Bielinski te seduce in așa măsură încât devii un pion în planul lor ambițios și te bucuri că ești complice într-o mașinațiune nerușinata. Filmul combină viziunea parodică hitchcockiană a unui univers paranoid în care toată lumea poate sau nu poate fi implicată într-o conspirație complicată cu obsesia de tip David Mamet pentru finețurile fraudelor foarte elaborate.


Sâmbată, 14 aprilie, ora 11.00 - Metegol, regia Juan José Campanella, Argentina, 2013, 106 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleză, film de animație, gen: aventuri, familie, Premiul Goya 2013 pentru cel mai bun lungmetraj de animatie
Sinopsis: Amadeo este un fan înfocat al fotbalului. Jocul de fotbal din cafeneaua din orășelul în care locuiește a devenit activitatea sa preferată, dar și specialitatea sa. Amadeo este pur și simplu de neînvins. Grosso, o brută căreia îi place să îi umilească pe ceilalți îl provoacă pe Amadeo la joc. Amadeo îl învinge provocându-i furia. Șapte ani mai târziu, Grosso, devenit o legendă în lumea fotbalului se întoarce în orașul natal și îi oferă lui Amadeo o provocare: să încerce să îl învingă pe un teren de fotbal adevărat. Contrar așteptărilor, jucătorii de fussball prind viață și se oferă să îl ajute pe Amadeo să îl învingă pe Grosso.


Sâmbată, 14 aprilie, ora 17.00 Me casé con un boludo, regia Juan Taratuto, Argentina, 2016, 110 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleză,  gen comedie, Festivalul de la Málaga, participare in afara concursului
Sinopsis: Fabián Brando și Florencia Córmik sunt actori. El e cel mai cunoscut actor din țară, iar ea, complet necunoscută. Pe durata unor filmări se leagă între ei o poveste de dragoste, care, fără a mai trece prin logodnă, duce direct la căsătorie. Pe parcursul lunii de miere ănsî Florencia realizează că individul este un idiot irecuperabil. Când Fabián află ce crede ea despre el, pune la cale un plan pe care nu-l poate duce la capăt decât cu ajutorul scenaristului celor mai de succes filme ale lui.


Sâmbată, 14 aprilie, ora 19.00 Mamá se fue de viaje, regia Ariel Winograd, Argentina, 2017, 90 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleză,  gen comedie, Premiul Sur pentru cel mai bun debut feminin
Sinopsis: Víctor și Vera Garbor sut căsătoriți de douăzeci de ani și au patru copii: Bruno, Lara, Tato și Luna. Absorbit de munca lui, Víctor trăiește departe de viața de zi cu zi a soției și copiilor lui. Vera, copleșită de viața de casnică, hotărăște să-și ia o mică vacanță de la propia ei familie. Și de aici, problemele.


Instituto Cervantes de Bucarest
Bd. Regina Elisabeta nº 38 sector 5
050017, Bucuresti, Romania
Tel. (0040) (21) 210 2737
Fax. (0040) (21) 2107767
E-mail: cultbuc@cervantes.es
http://bucarest.cervantes.es
https://www.facebook.com/InstitutoCervantesBucarest

0 comentarii: