Forumul excelentei în educatie "LabelFrancEducation", Sibiu, 25-27.02.2017



Limba franceză, teritoriu al excelenţei – cele mai bune licee francofone din Europa Centrală, de Est şi Baltică îşi dau întâlnire în România. În perioada 25-28 februarie 2018, reprezentanţii a 40 de instituţii de învăţământ bilingve, din 9 ţări din regiune (Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Letonia, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia şi Ungaria), se reunesc la Sibiu, la Biblioteca Astra, pentru de al 2-lea Forum regional LabelFrancÉducation, aceasta din urmă fiind cea mai importantă marcă internațională de recunoaştere a înaltei calităţi în cadrul procesului de instruire în limba franceză.
 
Evenimentul este organizat de Ambasada Franţei în România şi de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Ministerul francez al Europei şi Afacerilor Externe, Agenția pentru învățământul francez în străinătate / Agence pour l’enseignement français à l’étranger (AEFE), Institutul Francez de la Paris, Centrul Internaţional de Studii pedagogice (CIEP), TV5MONDE, Reţeaua Canopé, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale din România, al Casei Corpului Didactic Sibiu, al Inspectoratului Şcolar Judeţean și al Bibliotecii Astra din Sibiu.
 
Forumul este conceput ca un spaţiu al schimburilor de idei, experienţe, resurse şi instrumente de lucru inovatoare între reprezentanţii liceelor membre ale reţelei şi cei ai instituţiilor franceze care administrează această marcă publică de prestigiu. Expresia excelenţei acestor instituţii de învăţământ şi căile de atingere a unei astfel de performanţe vor domina discuţiile. Plecând de la modelele de bune practici ale LabelFrancÉducation, participanţii vor imagina noi tendinţe regionale în materie de educaţie şi vor încerca să le dinamizeze pe cele care și-au deja dovedit eficiența. De asemenea, ei vor propune soluţii de dezvoltare a filierelor de formare bilingvă francofonă din învăţământul liceal, de atragere în reţeaua LabelFrancÉducation a noi membri din Centrul şi Estul Europei, o parte a continentului în care limba franceză se confruntă cu diverse tipuri dificultăţi din ce în ce mai însemnate.
 
Această întâlnire regională este structurată în mai multe sesiuni de lucru în plen, 4 ateliere şi 3 mese rotunde care vor aborda chestiuni ce ţin de specificităţile filierelor francofone în contextele naţionale din Europa Centrală, Estică şi Baltică, de strategiile de cooperare educativă regională, de scopurile concrete ale învăţământului bilingv, de provocările profesionale actuale ale profesorilor de franceză, de punerea în valoare a LabelFrancÉducation la nivelul comunităţilor locale și așa mai departe.
 
„Creat în 2012, LabelFrancÉducation este acordat de către Ministerul francez al Europei şi Afacerilor Externe filierelor bilingve francofone de excelenţă care propun cursuri intensive de limba franceză, precum şi cel puţin o disciplină non lingvistică studiată în limba franceză, conform programei oficiale din ţara în care se află instituţia de învăţământ respectivă”, spun reprezentanţii Agenției pentru învățământul francez în străinătate (AEFE). În prezent, reţeaua este compusă din 209 şcoli şi licee bilingve din 44 de ţări, totalizând un număr de 95 700 de elevi din învăţământul preuniversitar. România este prima ţară europeană care găzduieşte un Forum regional LabelFrancÉducation ; prima întâlnire de acest gen s-a desfăşurat în 2017, la Cairo (Egipt), şi a fost consacrată Africii de Nord şi Orientului Mijlociu.
 
Mai multe informaţii pe http://institutfrancais.ro/, http://labelfranceducation.fr/,

0 comentarii: