Despre cercetașii polonezi în Bucovina

În perioada 8 decembrie-26 ianuarie, vizitatorii Muzeului Bucovinei din Suceava vor putea cunoaște cei peste 100 de ani de istorie ai cercetășiei poloneze în cadrul unei expoziții pregătite de Muzeul Cercetășiei ZHP din Varșovia la inițiativa Institutului Polonez din București.
 
Expoziția acordă o atenție deosebită participării cercetașilor la evenimente importante pentru istoria și independența Poloniei. De asemenea, ea este un element al aniversării în anul 2018 a 100 de ani de la câștigarea independenței de către Polonia. Prin intermediul expoziției putem afla, printre altele, despre includerea cercetașilor polonezi în legiuni, despre lupta lor în cadrul Rândurilor Cenușii sau despre influența educației cercetășești asupra generații întregi de tineri polonezi, la baza căreia se află valori precum patriotismul, tovărășia, prietenia, serviciul în folosul celorlalți, credința, munca, corectitudinea, libertatea și pacea.
 
- Ne-am dorit foarte mult ca expoziția să prezinte și relațiile dintre cercetașii polonezi și români. Încă din perioada interbelică ele au fost foarte strânse. Merită să amintim despre ele -  a subliniat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, una dintre cele 24 astfel de instituții din lume subordonate Ministerului polonez al Afacerilor Externe. Institutul Polonez este inițiatorul expoziției și cel care a finanțat realizarea acesteia.
 
- Datorită accesului la colecțiile Muzeului Cercetășiei ZHP, Arhivei Naționale Digitale din Polonia și Asociației Cercetașilor Tradiționali din România am putut prelua fotografii și publicații unicat care prezintă pagini ale acestei istorii comune a cercetașilor. Am găsit, de exemplu, o fotografie din anul 1937 cu regele Mihai I printre cercetașii polonezi - a adăugat doamna director Skieterska. - Expoziția este completată de un număr special al revistei românești de cercetășie, din anul 1936, dedicat în întregime cercetășiei poloneze. Revista a fost retipărită și însoțește expoziția, care este totodată un preambul al aniversării a 100 de ani de la Renașterea Statului Polonez și Centenarul Marii Unirii a României, care vor fi sărbătorite în anul 2018 - a declarat doamna director Skieterska.
 
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Bucovinei din Suceava (str. Ștefan cel Mare nr. 33) de marți până duminică, între orele 10.00-18.00. Mai multe informații despre muzeu pot fi găsite pe pagina muzeulbucovinei.ro.

0 comentarii: