Galeriile Artmark: Zarurile au fost aruncate. Arta contemporană e în joc

" În 1982 la Paris, într-o după-amiază de vară, Constantin Tacou, directorul faimoasei edituri L’Herne - care a editat printre alții pe Mircea Eliade și pe Emil Cioran, fratele pictoriței Sultana Maitec - împreună cu sculptorul Ovidiu Maitec erau în vizită la prietenul lor Horia Damian, în atelierul său din Montparnase, deasupra faimosului restaurant La Coupole, așa cum deseori obișnuiau, la un “ceaun” de sarmaluțe în foi de viță, gătite de el, și la o partidă de table.

Ca de obicei Horia Damian caștigă, miza fiind o nouă cutie de joc de table realizată de Maitec. Toți trei fiind foarte entuziasmati, s-au și apucat să facă planurile acestei noi cutii, iar Horia Damian a luat repede o litografie care era la îndemană pe o planșetă de lucru, și s-a apucat pe dosul acesteia să schițeze/picteze viitoarea cutie de table, în viziunea sa.

După un timp au căzut cu toții de acord că ar fi mult mai interesant ca în loc de semilună, asa cum se observă în desenul iniațial, să creeze pe cele două fețe ale jocului, unul din elementele sculpturale tipice lui Maitec - intarsiile pătrate de lemn.

Maitec realizează această cutie de table, ca și piesele care se găsesc în interior în 1983, cu o fața a căror intarsii fiind lustruite şi lăcuite cu shellac, așa cum și-a dorit Damian și o față cu intarsiile mate așa cum dorea sculptorul." (Ştefan Maitec)

Atât “Setul de table” realizat de Ovidiu Maitec, cât şi planşeta pe care Horia Damian a schiţat în acuarelă, guaşă şi creion această cutie de joc (preţ estimat 4.000 - 6.000 euro) intră în Licitația de Artă Postbelică și Contemporană din 21 noiembrie, cea care încheie sezonul licitaţiilor de acest tip, într-un moment în care piaţa de artă contemporană se află într-un evident trend ascendent.

Expoziția ce precede această licitaţie poate fi vizitată la sediul Artmark între 13 – 23 noiembrie (10.00 – 20.00) sau la Athénée Palace Hilton București, pe 21 noiembrie (10.00 – 19.30). Detalii legate de programul de vizitare puteți găsi aici. Licitațiile în curs pot fi urmărite aici.

0 comentarii: