Documentary Mondays - Dark Star - HR Giger's World

Am început o nouă serie Documentary Mondays. Toamna aceasta intrăm pe teritoriul artelor vizuale. Programul include filme despre artişti, fie ei pictori, fotografi sau cineaşti, filme despre filme, despre situaţii şi realităţi la intersecţia dintre artă şi afacere, documentare menite să inspire, să prezinte personalităţi în lumini inedite, dar şi să aducă în discuţie problematici din lumea artei.

Facebook event
DARK STAR - HR GIGER'S WORLD
CHE / 95 min. / regia: Belinda Sallin

În locurile de care alţii fug, el se simte ca acasă. Lucrurile de care alţii se îngrozesc, pentru el sunt habitatul lui natural. Ceea ce alţii încearcă să reprime, el trage la suprafaţă. De-a lungul vieţii, Hans Ruedi Giger a locuit într-o lume a straniului: un univers întunecat de la marginea prăpastiei.
A locuit în inima Zurich-ului într-o lume practic complet intedependentă, un univers separat cu o stea neagră în centru – HR Giger – în jurul căreia totul se învârtea. În acest spaţiu din afara timpului şi în spatele obloanelor, ziua se topeşte în noapte. Doar familia, prietenii apropiaţi şi câţiva asistenţi au acces la acest tărâm. Numărul în creştere al expoziţiilor din galeriile de artă europene importante sunt dovada întoarcerii lucrărilor lui Giger în lumea artei.


Arta lui Giger se situează între genuri. Datorită motivelor sale adânc psihologice şi tulburătoare el este plasat automat în categoriile suprarealismului şi realismului fantastic, dar influenţele din cultura pop sunt inconstestabile – el se foloseşte întotdeauna de instrumente cum ar fi benzi desenate, film, reclame sau design, pe care le supune apoi pesimismului său. Mesajele transmise de Giger sunt apocaliptice şi misterioase, sunt situate în contradicţie directă cu fanteziile megalomanice ale erei noastre, iar monştrii lui ne obligă să ne uităm mai atent în oglindă. 


În ultimul an al vieţii sale, Giger s-a avântat rar în lumea de afară. Extenuat, s-a retras încet din sfera publică pentru a-şi aminti propriul trecut, care a fost plin de surprize, întorsături crunte ale soartei şi realizări extraordinare, cum ar fi faptul că a câştigat un Oscar pentru filmul ,,Alien’’.

Intrare liberă
Subtitrare în limba engleză
Eveniment susţinut de Staropramen
Organizat cu sprijinului Embassy of Switzerland in Romania / Ambasada Elveției în România şi Swiss Sponsors’s Fund

0 comentarii: