Scurtmetrajul spaniol „Dead Horses” a câștigat Trofeul Anim’est 2017



Scurtmetrajul spaniol "Dead Horses" / ”Cai morți”,  în regia lui Marc Riba și Anna Solanas, a câștigat marele trofeu al celei de-a douăsprezecea ediții ale Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est, ce a avut loc între 29 septembrie și 8 octombrie, la București.  

Distincția a fost oferită de Institutul Cultural Român, iar juriul care a decis marele câștigător dintre cele 49 de scurtmetraje înscrise în competiția internațională anul acesta a fost compus din canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciați artiști internaționali creatori de benzi desenate, Katariina Lillqvist, unul dintre cei mai importanți regizori finlandezi de animație, și Alexis Hunot, critic de film și profesor de istoria animației la prestigioasa școală SUPINFOCOM și membru al comitetului de selecție al premiilor César. Câștigătorul Trofeului Anim’est a fost ales pentru ”personajele memorabile și povestea puternică despre ororile războiului, expuse într-o manieră atemporală – realizat la 80 de ani după Războiul Civil Spaniol, este un exemplu remarcabil de curaj al generațiilor trecute”, după cum a declarat juriul. 

Scurtmetrajul se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film, Anim’est devenind singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din acest an. 

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație, oferit de ShortsTV™, a fost adjudecat de filmul "The Ogre" / "Căpcăunul", în regia lui Laurene Braibant, despre care Dave Cooper a declarat: ”Filmul acesta a fost o încântare pentru ochii mei. Este o îmbinare perfectă de desene sofisticate și animație fluidă și bogată, un film epic și intim deopotrivă.” O mențiune specială în această categorie a fost acrodată scurtmetrajului francez "My man (Octopus)" / "Bărbatul meu (Caracatița)", în regia lui Stephanie Cadoret, pentru ”desenele viu-colorate și armonioase care însoțesc eliberarea cathartică a protagonistei din capcanele trecutului.” 

Același juriu a decis și premiile competiției de scurtmetraj studențesc, al cărei câștigător este "Hot Dog Hands" / "Degete hot dog", în regia lui Matt Reynolds. Același Dave Cooper a declarat: ” Filmul

acesta are câteva dintre calitățile mele preferate. Este impredictibil, desenele urâte sunt revigorante, iar personajele îngrozitoare sunt absolut convingătoare. O experiență vizuală complet satisfăcătoare.”
Două mențiuni speciale pentru film studențesc au fost acordate scurtmetrajelor ”Stockholm” (Franța, r. Jean-Baptiste Aziere, Victor Chavanne, Thomas Némery, Morgane Perrin, Camille Roubinowitz), ”pentru mesajul puternic, care impresionează audiența și lasă în urmă sentimente mixte”, și "Oh mother!" / O, mamă!" (Polonia, r. Paulina Ziolkowska), ”pentru folosirea frumoasă a alb-negrului, pentru trecerea incredibil de fluidă de la o scenă la alta și pentru descrierea perfectă a unei relații complicate și delicate.” 

Câștigătoarea categoriei de lungmetraj internațional este animația ”Have a  nice day!” / ”O zi bună să ai!”, în regia lui Liu Jian. Din juriul acestei secțiuni au făcut parte Nag Vladermerski, directorul Festivalului Internațional de Animație din Londra, Hanna Hemilä, regizor și producător din Finlanda, și Ely Dagher, regizor și scenarist libanez, câștigătorul premiului Palme d'Or, în 2015. Aceștia au motivat: ”E un film fascinant, cu personaje captivante – un portret realist, necosmetizat al umanității, care plasează egalitate absolută între bani și libertate. Ne-au fermecat estetica surprinzătoare și narațiunea bine-construită în jurul unui subiect complex.” Și în această categorie a fost acordată o mențiune specială, filmului ”Louise la malul mării” / ”Louise by the shore”, în regia lui Jean-François Laguionie, o animație care a încântat juriul cu “povestea simplă și sensibilă al cărei substrat este perseverența personajului feminin – o succesiune de amintiri, vise și realitate redate cu ajutorul texturilor și culorilor pastelate, creând o experiență fascinantă.”

Același juriu a decis câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Institutul Cultural Român. E vorba despre "Splendida moarte accident" / "The blissful accidental death", în regia lui Sergiu Negulici, premiat pentru ”pentru tehnica distinctă, povestea captivantă și abordarea originală.” Juriul a adăugat: ”Amestecul de stiluri atât de diferite pe parcursul filmului este un act de curaj din partea regizorului, care reușește să obțină un rezultat de efect.”
Două mențiuni speciale au fost acordate scurtmetrajelor ”Cel mai bun client" / "Best customer", în regia lui Serghei Chiviriga, ”pentru păpușile, decorurile și designul de personaje fascinante”, și "Nu mor caii când vor câinii" / "Horses don't die on a dog's wish", în regia lui Cristian Radu, pentru ”îmbinarea  armonioasă dintre poveste și tehnică”. Scurtmetrajul ”Cel mai bun client” este și câștigătorul Premiului publicului anul acesta. 

În secțiunea Music Video, jurizată de Răzvan Rădulescu (Hefe), membru al trupei Coma, DJ și realizatorul mai multor emisiuni de radio și TV, Bogdan Șerban, una dintre cele mai longevive prezențe în radioul autohton, și Luiz Stockler, regizor, animator și ilustrator din Marea Britanie, câștigătorul este videoclipul piesei lui Katie Melua, "Perfect world", regizat de Saul Freed și Karni Arieli. Videoclipul a fost premiat pentru ”originalitatea, sensibilitatea, ritmul și abordarea inedită a tehnicii, care în combinație cu muzica îl poartă pe spectator într-un univers nou și amintește de capacitatea animației de a ne transpune în lumi magice și extraordinare.”

Un juriu format din copii – Sofia Diga, Olga Dragomir și Alice Buse, a ales câștigătorul secțiunii Minimest: "The Wind in the Reeds" / "Vântul printre trestii", o coproducție Franța-Belgia-Elveția, în regia lui Nicolas Liguori și Arnaud Demuynck. Juriul a motivat: ”Este un minifilm care ne învaţă să fim independenţi. Ne arată de ce muzica este foarte importantă, iar cu ajutorul muzicii putem rezolva unele probleme.”

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a avut loc între 29 septmebrie – 8 octombrie la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 și Carol 53.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român și Fundația Japonia. Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primăria  Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

0 comentarii: