Instalart/ Sculptura/ 000 se lanseaza astazi in Timisoara

Instalart lansează proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim, demers gândit în contextul ”Timișoara Capitala Culturala Europeană”. Vernisajul are loc astăzi, 14 septembrie, la Timișoara, când vor fi putea văzute în premieră sculpturile și instalațiile produse de către artiștii invitati, cu sprijinul sponsorului și al partenerilor. Acestea vor fi expuse în Galeria Pygmalion și Galeria Subterana, la Casa Artelor, dar și de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha, până pe 27 septembrie 2017, inclusiv.

Proiectul prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse de Marius Leonte și tinerii săi invitați, doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță, Baraka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu, Adi Popa).

Astfel, alături de Marius Leonte expun în cadrul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim șapte emergenți timișoreni, absolvenți excepționali, astfel:

Marius Leonte / “Doi” / oțel sudat / 14m x 2m x 3,5m (h)
Cătălin Bătrânu / “Control” / fibră de sticlă / 1m x 5m x 1m (h)
Eugeniu Țibuleac / “Control” / fibră de sticlă și oțel sudat / 3m x 3m x 3m (h)
Ilie Duță / “Copacii TORNADĂ”/ plastic și oțel sudat / 4m x 15m x 3,5m (h)
Baraka / “…..” / fibră de sticlă / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)
Baraka / “…..” / fibră de sticlă / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)
Baraka / “…..” / fibră de sticlă / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)
Baraka / “Sound of box 3,4” (instalație audio)

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi.

Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfășurat în curtea Universității de Vest din Timisoara, între 25 august și 10 septembrie, în cadrul căruia artiștii au propus un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Marius Leonte, artist vizual, este cel care a inițiat proiectul ARTuborg București (2001), Constanța (2002) și Timișoara (2003). Sculpturile sale se află în colecții private din țară și străinătate, în colectia Muzeului Național de Artă Contemporană din București, dar și în spațiul public în Constanța, București, Pitești, Moinești sau Timișoara. Pe lângă sculptura în spațiul public, artistul este activ în plan național (București, Iași, Cluj și Timisoara) prin proiectele culturale pe care le inițiază alături de Instalart.

Proiectul de față este susţinut de Constructim S.A., sponsor principal, o companie timișoreană care s-a evidențiat de-a lungul timpului prin suținerea industriilor creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă.

Parteneri: strategici:
Constructim SA, Primăria Municipiului Timișoara / Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș / Casa Artelor, Universitatea de Vest Timișoara / Facultatea de Arte si Design, Casa Studenților Timisoara, Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Timiș, Enoteca Amphora, Fundația Herczeg / Egeria, 3M, Artplan, Black Light.

Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim este recomandat de Radio Guerrilla.

Desfășurarea proiectului poate fi urmărită pe pagina de facebook Instalart

* eveniment recomandat persoanelor peste 18 ani

0 comentarii: