Anul Józef Piłsudski în România

Polonia se pregătește pentru celebrarea aniversării a 100 de ani de la cucerirea independenței, care se vor împlini în 2018. Până atunci, toamna aceasta, Institutul Polonez evocă personalitatea lui Józef Piłsudski, renumit comandant și om de stat, fără de care țara noastră nu ar fi revenit pe harta Europei.

Mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935) reprezintă simbolul independenței Poloniei, cucerită în anul 1918. Aceasta s-a întâmplat după 123 de ani de așa-numite anexări, adică împărțiri ale pământurilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor.

Piłsudski s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și bazele democratice ale acestuia (de ex., în noiembrie 1918 a recunoscut dreptul femeilor la vot). A fost prieten al familiei regale a României, s-a aflat în România în lungi vacanțe și de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru întregul continent – în anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „miracolul de pe Vistula”, și-a apărat propria țară dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor - preț de câteva decenii.

În 2017, la 5 decembrie, se vor împlini 150 de ani de la nașterea sa. Cu această ocazie, parlamentul polonez a declarat 2017 Anul Józef Piłsudski, iar Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi a pregătit un ciclu de evenimente dedicate renumitului polonez. Vă prezentăm cele mai importante dintre ele.

În cadrul conferinței științifice anuale, care însoțește Zilele Poloneze de la Suceava, împreună cu Uniunea Polonezilor din România vă invităm pe 7 septembrie 2017 la panelul dedicat lui Józef Piłsudski, la care vor participa, printre alți istorici polonezi, prof. Michał Klimecki și prof. Henryk Walczak. Întâlnirea va fi precedată de vernisajul expoziției „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și Europei”, care va fi prezentată în minunat restauratul Muzeu al Bucovinei în perioada 7-30 septembrie. Expoziția a fost pregătită din inițiativa Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone și Institutului Polonez, de Muzeul „Józef Piłsudski” din Sulejówek.

Cu câteva zile înainte de aniversarea a 99 de ani de la câștigarea independenței Poloniei, la 3 noiembrie 2017, la Iași, Institutul Polonez și Ambasada Republicii Polone la București, în colaborare cu Muzeul Unirii și Centrul de Studii Europene din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași organizează conferința științifică polono-română dedicată lui Józef Piłsudski. Cu ocazia conferinței, va avea loc și vernisajul expoziției dedicate Mareșalului la Muzeul Unirii. Se cuvine subliniat faptul că această instituție se află într-un loc cu o valoare simbolică deosebită – în palatul care, între anii 1859-1862 a fost sediul conducătorului Moldovei și Țării Românești unificate, prințul Alexandru Ioan Cuza, iar în timpul Primului Război Mondial, după evacuarea la Iași a autorităților române, a fost reședința regelui Ferdinand al României. Expoziția dedicată omului de stat polonez va putea fi vizitată până la 27 noiembrie 2017.

În această toamnă, personalitatea lui Józef Piłsudski va fi făcută cunoscută și cititorilor revistei românești „Historia”, în paginile căreia va fi publicat un amplu articol de Sławomir Koper, autor polonez a numeroase cărți istorice de mare popularitate. 

0 comentarii: