Sharon Fridman invitat special la Bucharest International Dance Film Festival



Celebrul coregraf israelian, stabilit în Spania, Sharon Fridman este invitatul special la cea de-a III-a ediție Bucharest International Dance Film Festival (7-10 septembrie 2017).
 
Prezent pentru prima oară în România, Fridman va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, spectacolul care l-a consacrat – „Cădere liberă”/„Free Fall”/„Caida Libre”.
 
Evenimentul va avea loc în închiderea BIDFF 2017, pe 10 septembrie, ora 19:30, la Centrul Național al Dansului București, Sala „Stere Popescu”.
 
„Caida Libre” explorează o caracteristică esențială a firii umane: supraviețuirea. Sharon Fridman caută să exploreze felul în care grupurile se formează pentru a crea suport, o rețea fizică și emoțională, care ne permite să ne lăsăm purtați într-o cădere în gol și apoi să ne ridicăm. Această intenție apare ca un rezultat al nevoii de a găsi un spațiu dedicat libertății fiecărui individ dintr-un grup.
 
„Caida Libre”, despre care presa de specialitate a declarat că este un spectacol inteligent de coregrafie, în care Fridman jonglează cu dilatarea timpului și aduce pe scenă, într-un mod convingător, dinamica unui grup, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol de dans” în cadrul Feria Internacional de Teatro y Danza Huesca (2014) și a fost marele câștigător al galei Premios MAX Madrid (2015)
 
„Mișcându-se într-un corp comun și fiind motivați de dorința de a se atașa unul de celălalt, dansatorii lui Sharon par să caute să fuzioneze corporal. „Caida Libre” te va ține cu sufletul la gură”, concluzionează criticii.
 
Sharon Fridman și-a început cariera de dansator în anul 1999, când s-a alăturat prestigioasei companii „Ido Tadmor”, fondată în Tel Aviv. Cariera de performer a lui Fridman este îmbogățită de experiența acumulată colaborând cu „Kibbutz Contemporary Dance Company”, „Vertigo Dance Company” și participând la numeroase proiecte pentru efervescentul Centru „Suzanne Dellal”, unul dintre cele mai apreciate centre de dans contemporan din lume. 
 
Metoda lui Sharon Fridman se bazează pe câteva elemente cheie: necesitate, spontaneitate naturală, verticalitate, cădere, impuls și contact. Ultimele sale creații au generat, într-un mod natural, o sistematizare a limbajului său de mișcare.
 
„Nu știu altceva, nu am făcut niciodată altceva. Eu înțeleg lumea prin dans”, declară celebrul coregraf.
 
Și tot în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, Sharon Fridman va prezenta performance-ul „Hasta Donde”, un spectacol despre care cotidianul spaniol „El Pais” a titrat: „O bijuterie plină de intensitate și nuanțe, o lipsă de dragoste față de duetul haotic”. Evenimentul va avea loc pe 9 septembrie, în aer liber, detaliile urmând a fi anunțate în curând.
 
Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB - în cadrul Programului cultural "București Oraș participativ”, co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.
 
Parteneri: Cinema „Elvira Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINT și Gallery.
 
Susținut de: NEWS.ro
Parteneri media: Radio România Cultural, Music Channel, Scena9, Arte și meserii, Ziarul Metropolis, Cinemagia, Cinefan.ro, All About Romanian Cinema
 
Canalele oficiale ale festivalului:
http://www.bidff.ro
www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival

0 comentarii: