Their Finest, un film despre puterea cinematografiei, în închiderea Cinepolitica



Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

Acțiunea filmului este plasată în Londra anilor '40, în perioada de maximă slăbiciune a rezistenței britanice în fața agresiunii naziste. Divizia de Film a Ministerului Britanic de Interne o angajează pe scenarista Catrin Cole să aducă o perspectiva feminină asupra campaniei naționale de propagandă, menită să mențină vie speranța populației în urma efectelor tăvălugului Blitzkrieg-ului. Privită de sus de colegii de breaslă și chiar de propriul soț, aceasta va reuși să se impună într-o lume profesională nepregătită încă pentru potențialul creativ al sexului frumos. Povestea și filmul pe care încearcă să le construiască atât pentru guvern, cât și pentru poporul britanic ar putea schimba cursul războiului, prin infuzia de optimism și credință în propriile forțe.

Din distribuție fac parte Gemma Arterton (RocknRolla și Quantum Of Solace) si Sam Claflin (The Hunger Games). Momentul de grație a câștigat Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Göteborg.


Competiția Cinepolitica reunește șapte dintre cele mai noi filme și documentare politice, trei dintre acestea constituind și punctele de plecare pentru două dezbateri.

Vineri, 21 aprilie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popescu, va rula Recolta de oameni (r. Leon Lee), un documentar șocant ce are la bază investigația a doi nominalizați la Premiul Nobel despre traficul de organe din China. Filmul va fi precedat de o dezbatere, la care vor participa Gina și Adrian Sturdza, reprezentanți ai organizației DAFOH (Doctors Against Forced Organ Harvesting).

Mișcările de stradă actuale și ascensiunea extremei drepte în Europa reprezintă subiectele celei de-a doua dezbateri, care va avea loc sâmbătă, ora 19.30, tot la Cinema Elvire Popescu. Vor participa: Ruxandra Ivan, lector universitar al Facultății de Științe Politice a Universității din București, Elena Calistru, președinte și co-fondator al asociației Funky Citizens, Dumitru Borțun, politolog și conferențiar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA, și istoricul Mihai Burcea. Dezbaterea va fi moderată de Oana-Valentina Suciu, sociolog, lector la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Dezbaterea va avea loc între proiecțiile a două filme pe teme cât se poate de actuale: Putin pentru totdeauna?, un documentar despre protestele din Rusia din 2011 – 2012, și Patria e a noastră, un film despre ascensiunea extremei drepte în Franța.

Din juriul celei de-a șasea ediții a competiției Cinepolitica fac parte: Oana-Valentina Suciu, sociolog, Nicolae Mandea, Rectorul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, și Ioan Cristescu, scriitor și conferențiar universitar.

La Institutul Balassi din București vor rula, în afara competiției, Janus (r. Gyöngyössy Bence), un film inspirat din întâmplări reale despre modul de acțiune al Securității, și La graniță 1988 – 89 (r. Lukács Csaba, Marossy Géza), un mediu-metraj despre cei care au încercat să fugă de dictatura ceaușistă.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco  și Institutul Balassi din București.

Eveniment susținut de: Radio Guerrilla și Radio România Cultural
Parteneri media: Cațavencii, Zile și Nopți, Observatorul Cultural

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, Ambasada Israelului în România, Institutul Maghiar din București, Facultatea de Științe Politice a Universității București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi Universitatea Naţională de Arte (UNArte).

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine

Festivalul Internațional de Film  Cinepolitica  este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: https://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival/

0 comentarii: