Un FILM eveniment la REPLIKA

They Will Have to Kill Us First
un FILM eveniment în cadrul
POVEȘTI(lor) la REPLIKA

Asociația Culturală Replika invită
LUNI, 27 martie, ora 21.00 la
CENTRUL DE TEATRU EDUCAȚIONAL REPLIKA
Str. Lânăriei 95, sector 4
pentru proiecția FILM-ului EVENIMENT
They Will Have to Kill Us First (r. Johanna Schwartz, 1h 40min, United Kingdom, 2015, subtitrare în lb. engleză) - un documentar despre muzicienii din Mali care trăiesc în exil.

În 2012, trei grupuri extremiste au ocupat cea mai mare parte din nordul țării africane Mali, punând stăpânire pe un teritoriu cât Marea Britanie și Franța la un loc. Orașele au fost închise, legea islamică (sharia) a fost reinstituită, iar muzica, element definitoriu al culturii malineze, a fost interzisă. Filmul documentar They Will Have To Kill Us First, realizat de regizoarea de origine americană, stabilită în Marea Britanie, Johanna Schwartz, reflectă realitatea muzicienilor malinezi care au ripostat în timpul conflictelor armate, și s-au opus cenzurii impuse de grupurile extremsite islamice. Timp de trei ani, Johanna Schwartz a filmat în taberele de refugiați din Burkina Faso, pe străzile din Timbuktu sau Gao, în comunitățile de muzicieni care împreună cu familiile lor și-au părăsit locuințele din nordul țării de teama extremismului islamic.

”Urmăream informațiile care apăreau și nu-mi puteam imagina cum este posibil așa ceva, cum e posibil să fie interzisă muzica? Mi-am spus că trebuie să fiu acolo și m-am organizat să ajung cât de repede în Mali. Mi-aș dori ca filmul să ajute la schimbarea perspectivei asupra comunității musulmane, mai ales în țări precum Franța sau Statele Unite, unde în prezent asistăm la o exacerbare a sentimentelor anti-islamice. Fiecare artist, fiecare persoană care apare în acest film este de religie musulmană precum 98% din populația malineză. Ceea ce nu înțeleg foarte mulți este că în Mali grupurile extremiste au atacat comunități musulmane.” (Johanna Schwartz)
 
”Când un film debutează cu o lecție de istorie, redată în stilul de rap franțuzesc, poți fi sigur că vei vedea ceva unic.” (Slackerwood)
 
”Unul dintre cele mai importante documentare.” (The Guardian)
 
”Răvășitor și inspirațional… un documentar extraordinar! Filmat și editat cu măiestrie.” (CBC Radio)

INTRARE este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile
e-mail: centrulreplika@gmail.com / tel.: 0732 101 860 /  0787 714 551 / adresa: Str. Lânăriei 93-95, sector 4

0 comentarii: