Lansare de carte : OPEN CALLS 2011–2016

Lansare de carte: OPEN CALLS 2011–2016
Joi, 26 ianuarie 2017, ora 19.00

Volumul de față condensează activitatea derulată prin programul curatorial Salonul de proiecte timp de cinci ani, având ca misiune încurajarea producției de artă contemporană tânără din România și Republica Moldova. Programul Open Call a fost principala coordonată care a justificat apariția acestui proiect, pe un fundal precar al scenei locale de artă marcate de lipsa resurselor și a infrastructurii dedicate artiștilor. Publicația reprezintă astfel o colecție importantă de lucrări expuse de-a lungul timpului în cele opt expoziții rezultate în urma apelurilor anuale de proiecte și, totodată, o arhivă relevantă pentru istoria recentă a artei românești și o platformă utilă unor proiecte viitoare de cercetare.

În anul 2011 am propus acest program dedicat artiștilor la început de carieră domnului Mihai Oroveanu, la acea dată director al Muzeului Național de Artă Contemporană din București, considerând important ca acest tip de inițiativă să fie susținută logistic și financiar de o instituție publică. Pe parcursul a patru ani, programul nostru s-a desfășurat în clădirea MNAC Anexa și a devenit în timp un spațiu-reper pentru scena locală de artă. Ultima expoziție din seria de opt a fost organizată exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte, în noul spațiu din Clădirea Universul. Publicarea acestui volum și realizarea expozițiilor rezultate din Open Call în anii 2015 și 2016 nu ar fi fost posibile fără sprijinul financiar al Fundației Erste din Viena, care a înțeles relevanța unui astfel de proiect curatorial și editorial în România.

Programul Open Call a fost poate cea mai dinamică coordonată a Salonului de proiecte, având în vedere atât diversitatea mediilor folosite, cât și interdisciplinaritatea proiectelor, de multe ori ele configurându-se la granița dintre artă vizuală, dans contemporan, performance, muzică experimentală sau teatru. Multe dintre lucrările produse au circulat ulterior în diverse contexte, fiind prezentate în expoziții prestigioase, locale și internaționale. Lucrările au viața lor, dincolo de contextul care le-a generat. În aceeași măsură, sperăm că și publicația de față va reprezenta mai mult decât un efort de arhivare a unui program expozițional, devenind un instrument util pentru cei interesați de cercetarea artei contemporane din România.

OPEN CALLS 2011–2016

Autori texte: Magda Radu, Diana Ursan, Jelena Vesić

Artiști: Marina Albu, Luminița Apostu, Apparatus 22, Maria Baroncea, Vlad Basalici, Dragoș Bădiță, Biroul de Cercetări Melodramatice, Alexandra Bodea, Mihuț Boșcu Kafchin, Răzvan Botiș, Lucian Bran, Cristina Amelia Cândea, Simion Cernica, Andreea Ciobîcă, Claudiu Cobilanschi, Irina Costache, Larisa David, Andrei Dinu, Daniel Djamo, Ion Dumitrescu, Paul Dunca, Alexandru Fifea, Tatiana Fiodorova, Florin Flueraș, Irina Gheorghe, Bogdan Gîrbovan, Mihai Iepure- Górski, Simina Guga, Cătălin Ilie, Mădălina Lazăr, Mihai Lukacs, Mihaela Michailov, Olivia Mihălțianu, Szilárd Miklós, Mixer, Ivana Mladenovic, Monotremu, Alexandru Niculescu, Daniela Pălimariu, Ioana Păun, Allison Peacock, [Perplex], Alexandra Pirici, Alina Popa, Raluca Popa, Sorin Popescu, Veda Popovici, Flaviu Rogojan, Cătălin Rulea, Ștefan Sava, David Schwartz, Sillyconductor, Soyons Impossibles, Zamir Suleymanov, Ștefan Tiron, Iulia Toma

Selectori: Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Nicoline van Harskamp, Little Warsaw, Aurelia Mihai, Ciprian Mureșan, Nedko Solakov, Mona Vătămanu & Florin Tudor

Concept publicație: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
Editor: Alexandra Croitoru
Asistent editor: Cătălina Bolozan
Traducere: Ciprian Șiulea
Redactare texte engleză: Cristina Bogdan, Magda Radu
Corectură: Alistair Ian Blyth, Ciprian Șiulea
Documentație foto: Ștefan Sava
Design: Raymond Bobar
Producție: Fabrik

OPEN CALLS 2011–2016 este publicată de Asociația Salonul de proiecte, București.

Proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul Fundației ERSTE.

Sponsor: VINARTE

Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters, Timișoara.

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Salonul de proiecte
Tipografia Universul
Corpul B, etaj 1
Ion Brezoianu 23–25
București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00

www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: