„Jurek” – povestea unei legende a alpinismului

Jerzy Kukuczka (1948-1989) a fost vedeta alpinismului mondial. El a fost al doilea alpinist din lume care a cucerit Coroana din Himalaya, adică toate cele 14 vârfuri cu înălțimi de peste 8 mii de metri. A făcut asta în mai puțin de 8 ani, un record neegalat până astăzi. Premiat în multe țări, filmul „Jurek”, care vorbește despre destinul polonezului, va fi prezentat pe 29 ianuarie la Alpin Film Festival în Bușteni.
 
29 ianuarie, ora 14.30 - Centrul Cultural „Aurel Stroe”, bd. Libertății nr. 93, Bușteni
JUREK
Polonia, 2015, 73 min.
Regia: Paweł Wysoczański
Pe 24 octombrie 1989, în timpul expediției pe Lhotse moare Jerzy Kukuczka. A fost prima dată când a mers pe Himalaya cu bani și echipament. Documentarul lui Paweł Wysoczański nu se concentrează totuși asupra misterului morții alpinistului polonez. El prezintă mai degrabă un om care merge doar „în sus” - în sensul literal, dar și metaforic și simbolic. De la lustragiu la milionar, de la muncitor socialist la vedetă în mass-media internațională, de la omul care escaladează fără bani și echipament la concurentul de temut al lui Reinhold Messner în lupta pentru a cuceri Coroana din Himalaya și Karakorum. 
 
Filmul „Jurek” a obținut premii la multe festivaluri, printre altele „Grand Prix” la prestigiosul Vancouver International Mountain Film Festival și „Grand Prix” la ediția 23 a Festivalului Internațional de Filme Montane din Poprad, Slovacia. De asemenea, a fost considerat cel mai bun film polonez la ediția 20 a Festivalului Internațional de Filme Montane din Lądek Zdrój, Polonia. 
Al doilea element polonez în cadrul celei de-a doua ediții a Alpin Film Festival este filmul „Muntele Magic”, în regia româncei Anca Damian, care va fi prezentat în deschiderea festivalului, pe 24 ianuarie. Filmul prezintă figura deosebită a lui Adam Jacek Winkler, activist al mișcării poloneze de rezistență anticomunistă.
 
În anul 2015, filmul a obținut mențiunea specială a juriului la ediția 50 a Festivalul Internațional de Film din Karlove Vary, Cehia. „Muntele Magic” este o coproducție româno-polono-franceză. O mare parte din animația care joacă în film un rol foarte important a fost realizată în Polonia.
 
A doua ediție a Alpin Film Festival va avea loc în perioada 24-29 ianuarie 2017 la Predeal, Brașov și Bușteni. Programul complet: www.alpinfilmfestival.ro

0 comentarii: