Cousteau, omul cu mai multe vieți, unul dintre primii ecologiști #Odiseea

În 1948, Jacques-Yves Cousteau locuia împreună cu soția și cei doi băieți ai săi într-un mic paradis: o superbă casă cu vedere la Marea Mediterană.

Cu cinci ani înainte, Cousteau inventase un costum de scafandru revoluționar, brevet care îi adusese o mică avere ce ar fi trebuit să-i permită un trai bun până sfârșitul vieții. Însă mintea sa era în continuare la aventuri pe mări și oceane. Iar invenția recentă îi deschisese brusc o nouă perspectivă asupra vieții subacvatice. Acum, singurul lucru pe care și-l dorea era să exploreze această nouă lume. Iar pentru asta ar fi fost în stare să sacrifice orice.

Din 27 ianuarie, vino la cinematograf să afli povestea personajului care, unora dintre noi, le-a însoțit toată copilăria: Odiseea, povestea lui Jacques-Yves Cousteau.

Un film regizat de Jérôme Salle, cu Lambert Wilson (Matrix Reloaded, Flawless, Babylon A.D., Of Gods and Men, Catwoman) în rolul exploratorului și Audrey Tautou (Amelie, The Da Vinci Code) în rolul soției.

Durata: 2h 2min.

Calypso și echipajul cu fesuri roșii
Regizorul Odiseea, Jérôme Salle (45 de ani), este unul dintre copii care a crescut cu aventurile lui Cousteau difuzate la televizor. „Părinții mei aveau o barcă cu care am navigat peste tot pe unde a făcut și el scufundările de prin filme”, își amintește cineastul.

Ideea filmului i-a venit văzând că proprii săi copii nu aveau nici cea mai mică idee despre cine a fost Cousteau sau ce a reprezentat Calypso și echipajul cu clasiciele fesuri roșii. „Mi s-a părut incredibil deoarece, pentru cei din generația mea, Cousteau era un fel de Iisus, unul dintre cei mai faimoși oameni de pe Pământ”.

Regizorul a început să caute atât pe internet, cât și prin cărțile și revistele care au scris despre explorator. A revăzut toate documentarele și l-a cuprins nostalgia copilăriei. În afară de filmul lui Wes Anderson, The Life Aquatic, nici un film nu mai abordase direct viața extraordinară a acestui om. „Așa că am început să caut ici și colo și am descoperit că era ca un fel de mister care îl înconjura: foarte puțin se știa despre viața privată a lui Cousteau. El avea mereu control total asupra imaginii sale. Atunci când se filma împreună cu echipajul, nicodată nu scăpa niciun detaliu personal despre el.”


„Secretele” lui Cousteau
Lumea îl cunoaște pe celebrul Jacques-Yves Cousteau prin prisma activităților sale de explorator și ecologist. Puțini sunt cei care știu că francezul nu a fost de la început așa.

Jérôme Salle povestește în continuare ce a descoperit la documentarea pentru Odiseea: „De-a lungul timpului, unii l-au iubit, alții l-au urât, de multe ori fără să știe prea multe despre viața lui. Pe de-o parte, Cousteau a luptat în Rezistența franceză, activitate pentru care a primit Legiunea de onoare. Chiar dacă, în sinea sa, el considera războiul ceva absurd și nu-l interesa deloc. Pe de altă parte, au fost unii care l-au acuzat că, pe la începutul carierei sale, a vânat și masacrat rechini. Adică nu se prea poate spune că a respectat foarte mult natura”.

Dar tocmai asta e interesant la el, evoluția relației cu mediul, spune regizorul filmului. În anii ‘40, datorită costumului inventat tot de el împreună cu inginerul Emile Gagnan, Cousteau a vânat la adâncime fără nici un fel de restricție. Apoi, în anii ‘50 a colaborat cu companiile petrolifere colectând mostre din adâncime pentru a vedea care zone se califică pentru potențiale amplasări de platforme petrolifere.

„Dar totul trebuie pus în contextul respectiv”, este de părere Jérôme Salle. „În vremurile acelea, umanitatea era considerată în culmea avântului, iar exploatarea resurselor se făcea fără prea multe rezerve. Nimeni nu se gândea pe atunci că planeta ar putea ajunge în pericol”.

Mai târziu, Cousteau a fost printre primii care a avertizat asupra pericolului. Așa a devenit unul dintre primii ecologiști. Dar niciodată n-a încercat să ascundă greșelile trecutului. „A fost un om cu mai multe vieți care a depășit obstacole incredibile. A fost un tip creativ și un regizor extraordinar, deoarece a știut cum să spună poveștile. Aș adăuga că a fost un director artistic abil deoarece a fost suficient de talentat și inspirat să aleagă acele fesuri roșii asortate la costumele negre cu dungi galbene pentru echipaj”, a spus Salle.

În timpul documentării pentru film, regizorul s-a întâlnit cu toți membrii familiei Cousteau (atât din prima căsătorie, cât și din a doua). Salle spune că la un moment dat a numărat în agenda sa telefonică mai multe contacte cu numele de familie Cousteau decât numărul membrilor propriei sale familii.
***

Odiseea / L'odyssée / The Odyssey (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: