Premiera bucuresteana a filmului documentar "Camera obscura"

Marti, 20 decembrie, ora 19:00 - proiectie speciala in prezenta realizatorilor; intrarea libera, in limita locurilor disponibile
Miercuri, 21 decembrie, ora 19:00
Joi, 22 decembrie, ora 19:00

Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane (Str. Eforie nr. 2)

Productie: Romania, 2016
Durata: 83 de minute
Scenariul si regia: Gheorghe Preda
Imaginea si productia: Liviu Marghidan

Subtitluri in engleza / English subtitles

In anii comunismului, in Romania, cinecluburile erau foarte active. Gazduite de mari intreprinderi, universitati sau asezaminte culturale, ele instruiau si finantau neprofesionisti care voiau sa se exprime prin film. In conditii tehnice precare, de neimaginat azi, ei au realizat filme pe pelicula de 8 sau 16 mm, unele adevarate capodopere de subversivitate, in conditiile existentei unei cenzuri foarte dure.

Filmul documentar de lung metraj "Camera obscura" povesteste aventurile celor care faceau filme independente in Romania comunista.
Sa faci un film despre cinecluburile existente acum 40, 50 de ani in Romania e o aventura. Pentru ca multi dintre acei pionieri ai filmului independent din Romania nu mai traiesc. Filmele au fost aruncate sau sechestrate de intreprinderile care patronau majoritatea cinecluburilor. In mare parte, ele sunt degradate.
Dar, sub patina timpului, am descoperit adevarate nestemate cinematografice. Povesti clare, provocatoare, jucause, facute cu o libertate interioara de invidiat. Intr-o perioada in care libertatea era doar un concept pur teoretic. Filme facute cu un fanatism glumet, care sunt niste veritabile vehicule de calatorit in timp.
O istorie de mai bine de 40 de ani, povestita prin intermediul acestor filme de cineclub.

Filmul documentar "Camera obscura" este o productie Sharf Film.
Director de imagine si producator a fost Liviu Marghidan, iar scenarist si regizor - Gheorghe Preda.

0 comentarii: