Actorul Tudor Aaron Istodor, selectat în programul Shooting Stars


Tudor Aaron Istodor este unul dintre cei zece tineri actori europeni selectați în programul Shooting Stars, organizat de European Film Promotion și ajuns la a 20-a ediție. Actorii vor fi prezentați profesioniștilor din industria filmului, presei internaționale și publicului la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (9 – 19 februarie 2017).

Timp de patru zile, între 10 și 13 februarie, cei 10 tineri talentați vor avea parte de un program intensiv de întâlniri cu agenți și directori de casting renumiți, membri ai International Casting Directors Network, producători și regizori, ședinţe foto, o conferinţă de presă, totul culminând cu ceremonia de decernare a premiilor Shooting Stars, pe 13 februarie, în cadrul festivalului.

Ceilalți nouă actori din program, aleși dintre 26 de finaliști, sunt Zofia Wichłacz (Polonia), Louis Hofmann (Germania), Alessandro Borghi (Italia), Hannah Hoekstra (Olanda), Maruša Majer (Slovenia), Esben Smed (Danemarca), Victoria Guerra (Portugalia), Karin Franz Körlof (Suedia), Elīna Vaska (Letonia).

Tudor Aaron Istodor (32 de ani), propus din partea României de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, a impresionat juriul cu versatilitatea și naturalețea sa. Joacă în paralel în teatru și film și este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, promoția 2009. Încă din timpul studenției, a colaborat cu regizori precum Lucian Pintilie, Radu Muntean, Paul Negoescu. A jucat în trei filme semnate de Fanny Ardant (Rouges sont les reves, Cadences obstinées, Cenușă și sânge), și în Domnișoara Christina, al lui Alexandru Maftei, iar cel mai recent rol al său este cel din Fixeur, regizat de Adrian Sitaru. A interpretat rolul lui Edward al II-lea în seria BBC The Plantagenets și poate fi văzut în spectacole pe scena Godot Cafe-Teatru sau a Teatrului Evreiesc de Stat din București.

Tudor Aaron Istodor este al șaptelea actor român care participă în programul Shooting Stars. În urma propunerilor făcute de APFR, România a fost reprezentată până acum de Cosmina Stratan (2014), Ada Condeescu (2013), Ana Ularu (2012), Dragoș Bucur (2010), Anamaria Marinca (2008) și Maria Popistașu (2007). 

Shooting Stars a fost iniţiat în anul 1998, cu scopul de a încuraja star-system-ul european, un instrument esenţial în promovarea cinematografiei europene. Impactul expunerii în cadrul Shooting Stars este uneori imediat – carierele unor actori talentaţi cunosc o ascensiune fulminantă. Actorii sunt propuși iniţial de fiecare dintre cele 37 de ţări membre ale EFP, iar finaliștii sunt aleși de către un juriu internaţional. Anul acesta, din juriu au făcut parte Lucinda Syson, director de casting pentru blockbustere ca Batman Begins, fosta Shooting Star Dorka Gryllus din Ungaria, regizorul elvețian Xavier Koller, producătoarea portugheză Pandora da Cunha Telles și criticul de film suedez Jan Lumholdt.

Cel mai cunoscut program al rețelei European Film Promotion, Shooting Stars este susținut financiar prin programul Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene și de către membrii rețelei. Ediția din 2017 este susținută de următoarele asociații și instituții membre: Danish Film Institute, German Films, Istituto Luce Cinecittà (Italia), National Film Centre din Letonia, EYE International (Olanda), Polish Film Institute, Instituto do Cinema e do Audiovisual I.P. / ICA (Portugalia), Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (România), Slovenian Film Center, Swedish Film Institute.

Pentru mai multe detalii despre selecția Shooting Stars: www.shooting-stars.eu 

Site oficial APFR (Romanian Film Promotion): www.romfilmpromotion.ro

0 comentarii: