Trei seri cu Krzysztof Kieślowski, la TVR

Cu ocazia Anului Krzysztof Kieślowski, unul dintre cei mai remarcabili regizori polonezi, vă invităm să vedeți trilogia acestuia, „Trei culori”. Cele trei părți vor putea fi văzute pe cel mai mare ecran din România, la televiziunea publică, în trei zile de luni din luna octombrie. „Albastru”, „Alb” și „Roșu” vor fi difuzate de canalul TVR2 în zilele de 17, 24 și 31 octombrie. 
 
Anul 2016, în care regizorul polonez ar fi împlinit 75 de ani și în care comemorăm 20 de ani de la moartea acestuia, este marcat în Polonia, dar și în numeroase alte țări ca Anul Krzysztof Kieślowski.
 
Cu acest prilej, în luna octombrie, Institutul Polonez împreună cu canalul TVR2 readuce în memoria spectatorilor renumita trilogie a lui Kieślowski, „Trei culori” - „Albastru”, „Alb” și „Roșu”, ale cărei titluri fac trimitere la culorile drapelului francez și la lozinca Revoluției franceze: „libertate, egalitate, fraternitate”.
 
- Deși au trecut mai bine de douăzeci de ani de la realizarea trilogiei, filmele sale ating și astăzi probleme fundamentale, importante pentru fiecare om, iar forma lor lapidară și muzica desăvârșită a lui Zbigniew Preisner fac ca spectatorii să aprecieze la fel de mult valoarea artistică a celor „Trei culori”. - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București.
 
Krzysztof Kieślowski (1941-1996) a fost un regizor polonez de filme documentare și artistice care s-a bucurat de apreciere în întreaga lume. A urmat cursurile Școlii de Film de la Łódź, iar peliculele sale au fost distinse, printre altele, cu premiile „Leul de aur” de la Veneția și Premiul European pentru Cinematografie „Felix”. De asemenea, regizorul a primit, în mai multe rânduri, premiul FIPRESCI și importante premii cinematografice poloneze.
 
În anul 2016, Institutul Polonez organizează o serie de evenimente dedicate regizorului polonez. În vară, în cadrul festivalului Ceau Cinema!, trilogia a fost prezentată la Timișoara. O manifestare conexă festivalului a fost expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski”, pregătită de Fundația poloneză In Situ, care creează Arhivele Creației lui Krzysztof Kieślowski în localitatea Sokołowsko din Silezia Inferioară și organizează, de aproape 6 ani, festivalul „Hommage à Kieślowski”. Expoziția a apropiat publicului român personalitatea marelui regizor, concepțiile sale despre cinematografie, precum și valorile după care acesta s-a călăuzit în munca de regizor. Versiunea românească a expoziției a fost pregătită de Institutul Polonez.
 
În toamnă, expoziția va fi prezentată în capitala Moldovei, la Chișinău. Tot aici, în cadrul festivalului ClassFest, vor fi organizate ateliere pentru studenți dedicate creației lui Kieślowski.
 
Programul difuzărilor trilogiei „Trei culori” la TVR2:
17 octombrie, ora 23.10 - „Albastru”
24 octombrie, ora 23.10 - „Alb”
31 octombrie, ora 23.10 - „Roșu”
 
Postarea noastră este ilustrată cu un fragment din afișul inspirat din trilogia „Trei culori”, realizat de Sorina Vazelina din Timișoara.

0 comentarii: