„Spargatorul de nuci” dincolo de granitele baletului

Bucurestenii se pregatesc pentru reantalnire cu “Spargatorul de nuci:” pe 13 decembrie la Sala Palatului creatia lui Ceaikovski, pe un libret de Marius  Petipa, va fi pusa in scena de Compania de Balet Clasic Andrey Batalov din Sankt Petersburg. Celebra fantezie  este una dintre cele mai indragite povesti de iarna ale tuturor timpurilor, asa ca, in decursul vremii a trecut si dincolo de granitele baletului clasic, pasaje din lucrare fiind transpuse pe acorduri de jazz, rock sau pop.

Cel care a reinterpretat prima oara in maniera proprie muzica lui Ceaikovski a fost nimeni al decat „Ducele” – adica Duke Ellington care a  lansat in 1960 albumul „The Nutcracker Suite.” Aranjamentele orchestrale realizate atunci de celebrul jazz man in colaborare cu Billy Strayhorn au fost ulterior integrate in reperturilor multor orchestre simfonice din lume.
https://youtu.be/pJHHAXvx878

In 1996 a venit randul americanilor din Trans-Siverian Orchestra sa se inspire din fantezia lui Ceaikovski: muzicienii au ales sa includa pe albumul de debut „Christmas Eve and Other Stories” piesa instrumentala  „A Mad Russian's Christmas",  ce duce muzica din Spargatorul de nuci in sfera rockului simfonic.
https://youtu.be/6P9xxJ4V7no

Si baietii de la Pet Shop Boys au fost fermecati de “Spargatorul de nuci”, asa ca au inserat un fragment din compozitia lui Ceiakovski in piesa “All Over the World”, de pe albumul “Yes”, lansat in anul 2009.
https://youtu.be/5pBcBr8HaHs

Pe 13 decembrie Spargatorul de nuci va ajunge la Bucuresti in varianta sa initiala: balerini de origine rusa va vor incanta privirea cu eleganta si virtuozitatea lor pe parcursul a doua acte si 15 tablouri de o gratie desavarsita!
https://youtu.be/1npGPKk9cd8

Biletele se gasesc la Sala Palatului si online pe mystage.ro, startickets,ro, bilete.ro si blt.ro. Sunt in vanzare urmatoarele categorii de pret:

Categoria 1 – 200 lei
Categoria 2 – 150 lei
Categoria 3 – 120 lei
Categoria 4 – 100 lei

0 comentarii: