Scurtmetraje, filme pentru copii si social trips in selectia HipTrip Travel Film Festival



Peste o săptămână, la București, începe HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România. Gândit atât pentru iubitorii de cinema cât și pentru iubitorii de călătorii, festivalul își propune să aducă în același loc povești despre oameni și locuri, povești care să inspire și să încurajeze spectatorii să se transforme din visători în călători.

Secțiunea “Social Trip” aduce la București filme despre aventuri cu grad ridicat de simț civic - “Călătorul e adesea cel mai în măsură să observe diferenţele socio-economice dintre oraşe şi regiuni, ţări şi continente, populaţii şi categorii profesionale. Când calitatea de martor e dublată şi de dorinţa de a expune inechităţile, drumul se încarcă de sens şi poate produce o binevenită schimbare”, spune Cătălin Olaru, selecționerul HipTrip.

Studenții-furnici / STUDaNTS (Macedonia, 2016, r: Tamara Kotevska) este un documentar despre studenții din sud-estul Europei care își părăsesc căminele pentru a găsi ceva mai bun în Statele Unite.

Evadare din pustiul urban / Urban Escape (Franța-SUA 2015, r: David de Rueda, Mélanie de Groot van Embden) este o călătorie în părțile abandonate ale Americii, din New York până în San Francisco. Cum ajungi să escaladezi podurile New York-ului? Cum arată un turn de răcire văzut de sus? Unde sunt ascunse silozurile de rachete din America? Cei doi regizori francezi și-au propus să găsească răspunsul la aceste întrebări și au plecat într-o călătorie de trei luni de zile de-a lungul Statelor Unite.
 
Dacă cea la cea de-a doua ediție HipTrip a propus scurtmetraje românești, anul acesta festivalul a inclus în program un calup de scurtmetraje internaționale din Thailanda, Bolivia, Elveția, SUA și multe alte țări. “Scurtele” alese pe sprânceană respectă nișa festivalului și îi adaugă o nouă valență: pe lângă misiunea de a vă prezenta destinații pe care să le (re)descoperiți, o parte din aceste filme aruncă lumină asupra unor aspecte sociale și politice ce compun cotidianul global.
 
Secțiunea de călătorii cinematografice pentru pitici, mămici şi tătici, HipKids, aduce la Cinemateca Eforie filmul Frații / Brodre (Norvegia, 2015. Regie: Aslaug Holm), un film pe care Cătălin Olaru l-a comparat cu Boyhood al lui Richard Linklater – “un documentar care îi urmărește pe Markus și Lukas Holm de-a lungul întregii lor copilării, alternând perioadele petrecute acasă și la școală cu vacanțele. Pariul filmului stă în echilibrul pe care Aslaug Holm, regizoarea filmului și mama celor doi, îl caută între rigoarea pe care o impune munca ei de documentarist și ambițiile ei estetice de cineast, respectiv datoriile materne și reacțiile ei afective la acțiunile mai totdeauna imprevizibile ale celor doi. Din această scindare, rezultă un documentar plin de viață și de poezie, în doze egale”.

Deasemenea, HipTrip Travel Film Festival 2016 le propune micilor călători, cu vârste până la 12 ani, o selecție de scurtmetraje de animație premiate la cele mai renumite festivaluri de profil din lume.

HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie și Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat. 

Pentru detalii suplimentare urmăreşte site-ul http://hiptrip.ro şi facebook.com/hiptrip.ro.
BlueAir este linia aeriană oficială și partener strategic al HipTrip Travel Film Festival.

Sponsori principali: Vivolis Travel, Vivolis Events
Sponsori: Pinguineală.ro, Trapped.ro
Parteneri instituționali: Arhiva Națională de Filme
Parteneri media: Bucharest City App, România Liberă, Radio Tananana, Radio România Cultural, Zile și Nopți, sub25.ro, cinefan.ro, Acoperișul de sticlă, AARC, umblat.ro
Mulțumiri speciale: Editura Hecate

HipTrip Travel Film Festival este un proiect derulat de Fundaţia OVI.

0 comentarii: