Premiul Goncourt 2016 - Alegerea studenților români



Organizat de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, cu sprijinul Agenției universitare a Francofoniei, Premiul Goncourt/Alegerea studenților români ajunge la cea de-a 4-a ediție. Acest proiect își propune intensificarea relației culturale contemporane franco-române din domeniul literaturii. Desfășurându-se sub patronajul Academiei Goncourt, reunește un juriu format din șapte departamente de literatură franceză din cadrul a șapte universități române, care decernează premiul celui mai bun roman francez al anului 2016, pe baza selecței oficiale Goncourt.

Deliberarea finală, care va fi găzduită de către Lectoratul de franceză din cadrul Universității București, urmează să fie stabilită în urma unei dezbateri, în dimineața zilei de sâmbătă, 29 octombrie, între autorul francez Tobie Nathan, laureatul ediției 2015 pentru cartea „Ce pays qui te ressemble” (Editura Ibu Publishing), și câte un reprezentat din fiecare oraș participant (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara), care va justifica alegerea universității sale.

În aceeași zi, la ora 12.00, romanul laureat al acestei ediții va fi făcut public în cadrul unei conferințe de presă, deschisă publicului, la Institutul Francez din București (Bulevardul Dacia, nr. 77), în prezența Ambasadorului Franței în România, Excelența Sa, domnul François Saint-Paul, Directorului Institutului Francez din România, domnul Christophe Gigaudaut, Directorului Biroului pentru Europa centrală şi orientală al Agenţiei universitare a Francofoniei, domnul Mohamed Ketata, a autorului Tobie Nathan și a președintelui de onoare al acestei ediții, doamna Adina Dinițoiu.

De la ora 17.00, Tobie Nathan va fi prezent la mediateca Institutului Francez, pentru lansarea romanului său în limba română, sub titlul „Această țară care îți seamănă” - publicată la editura IBU Publishing, urmată de o dezbatere cu publicul, pe domeniul său de specialitate, ethnopsihiatria, precum și de o sesiune de autografe. Adina Dinițoiu, traducătoarea cărții și Ioana Rosenberg, directoarea editurii IBU Publishing, vor lua parte la evenimentul moderat de către Andrei Popov, jurnalist la Radio România Internațional. 
Vineri 28 octombrie, începând cu ora 18.30, autorul Tobie Nathan se va afla la librăria Kyralina (Strada Biserica Amzei, nr. 10), pentru o discuție, în limba franceză, despre romanele sale publicate în Franța.

Premiul Goncourt/Alegerea studenților români este gândit ca un motor de colaborare interuniversitar la scară națională, și își propune pregătirea unei noi generații de critici ai literaturii franceze contemporane și deschiderea publicului larg către marii autori ai acestei literaturi. După Polonia (1998), Serbia (2011) și Orientul Mijlociu (Liban, 2012), România este al cincilea spațiu geografic care, în 2013, alături de Italia, inaugurează Lista Goncourt.   

Lista selecției Goncourt, pe anul 2016 : 
Nathacha Appanah, Tropique de la violence (Gallimard)
Metin Arditi, L’enfant qui mesurait le monde (Grasset)
Magyd Cherfi, Ma part de Gaulois (Actes Sud)
Catherine Cusset, L’autre qu’on adorait (Gallimard)
J-Baptiste Del Amo, Règne animal (Gallimard)
Jean-Paul Dubois, La Succession (Editions de l’Olivier)
Frédéric Gros, Les Possédées (Albin Michel)
Gaël Faye, Petit Pays (Grasset)
Ivan Jablonka, Laëtitia ou la fin des hommes (Seuil)
Régis Jauffret, Cannibales (Seuil)
Luc Lang, Au commencement du septième jour (Stock)
Laurent Mauvignier, Continuer (Editions de Minuit)
Yasmina Reza, Babylone (Flammarion)
Leila Slimani, Chanson Douce (Gallimard)
Romain Slocombe, L’affaire Léon Sadorski (Robert Laffont)
Karine Tuil, L'Insouciance (Gallimard)  
   
Pentru informații suplimentare despre acest proiect, vă invităm să luați legătura cu Responsabila Biroului de promovare a cărții, Dna Cyrielle Diaz,  la adresa : cyrielle.diaz@institutfrancais.ro

Premiul Goncourt 2016/Alegerea studenților români, este organizat de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, cu sprijinul Agenției universitare a Francofoniei și în parteneriat cu Dacia, Sitka – Carte Străină, RFI, TV5MONDE, Observator Cultural, Librăria Kyralina și Ibu Publishing.

0 comentarii: