Lansare „București, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-română”

Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 17, Librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda lansării volumului Bucuresti, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-romana de Richard Edwards, un eveniment dedicat aniversării a 80 de ani de la stabilirea sediului Institutului Francez din București pe bulevardul Dacia nr. 77.

Vor vorbi Richard Edwards, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, Micaela Ghițescu, Sofia L. Oprescu și Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas. Discuția va fi moderată de Vlad Russo, senior editor Humanitas.

 
În 23 ianuarie 1936, la cererea unui grup de intelectuali și diplomați francezi și români, Franța cumpara casa Olănescu pentru a înființa un Institut de Studii Superioare. Ea avea să treacă în curând prin vremuri grele: sunt anii celui de-al Doilea Război Mondial și cei ai dictaturii comuniste. Cu toate acestea, 80 de ani mai târziu, la numarul 77 de pe bulevardul Dacia, ea este înca sediul Institutului Francez din București.

Încercand să-i reconstituie istoria, Richard Edwards cercetează „memoria locului“, la București și la Nantes, la Paris și la Berlin, dezvăluind amintiri, secrete, bucurii și uneori temeri. În această înstărită casă boierească, a cărei organizare interioară se va modifica mereu de-a lungul deceniilor, redesenându-și neîncetat pâna și planurile, cronicile și portretele dau viață unei istorii franco-române, istoria prieteniei dintre două țări.

Richard Edwards este un călător, nu atât prin lume, cât printre pietre, cele vechi, cele care ne lasă să citim istoria oamenilor. Timp de șapte ani a condus Centrul Cultural Internațional la Salina Regală din Arc-et-Senans, în regiunea Franche-Comté. Astăzi este cronicarul unei Românii aparte la Radio România Internațional.

 
Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

0 comentarii: