Journey Pub: PSIHOatelier: Mituri despre Iubire cu Laurentiu Staicu



PSIHOatelier: Mituri despre Iubire | cu Laurențiu Staicu, consilier filosofic 
* Eveniment susținut în parteneriat cu Asociația Română de Filosofie Practică 

Marți, 11 octombrie 2016, orele 19.30, la Journey Pub ( str. George Enescu nr.25, în Piața Romană)

FB: https://www.facebook.com/events/934645953306822/
Participarea la eveniment presupune și o donație de 20 ron, redirectionată în totalitate către specialistul invitat. Rezervare: 0752 285 286 

Atelier: 
Mituri despre Iubire, cu un consilier filosofic 
Viața fiecăruia dintre noi ar fi de neimaginat fără mituri, acele povești paradigmatice, îndrumătoare, care ne călăuzesc și ne ordonează lumea, povești care ne ajută să ne orientăm în hățișul alegerilor importante pe care le avem de făcut de la începutul adolescenței și până la capătul vieții, să ne dăm un sens sau, pur și simplu, să nu ne simțim singuri în iureșul cotidian. Dar de unde vin aceste povești atât de importante și pe care nici măcar nu le sesizăm deși ne trăim viața pe fundalul oferit de ele, ca pe o scenă invizibilă? Uneori, experiența generațiilor trecute se adună în ceea ce numim tradiție și aceasta se dă pe sine mai departe, sub forma unor astfel de povești îndrumătoare. Alteori, cei mai temerari dintre noi și le alcătuiesc singuri și devin ei înșiși un subiect de poveste care se transmite mai departe, ca un mit despre cum trebuie sau cum e bine să trăim. Nu există o hartă completă a acestor povești despre viață și, uneori, moarte, dar cred că cele mai răspândite și mai cunoscute, indiferent de epocă sau de cultură, sunt cele despre iubire. Romeo și Julieta, Tristan și Isolda, Anna Karenina, Casablanca sau Titanic, toate aceste povești de dragoste se instalează discret în imaginația noastră, uneori fără să ne dăm seama, devenind adevărate idealuri emoționale și modele de viață. Vă invit să discutăm împreună despre aceste mituri, mai precis despre ceea ce eu cred că au toate în comun, o trăsătură discretă, observabilă numai în urma analizei, răspunzătoare atât de fascinația pe care o exercită asupra noastră aceste povești perene, cât și de suferințele, uneori plăcute, alteori insuportabile, pe care ni le prilejuiesc. 

Consilierea filosofică - terapie clinică:
Deși prezentă în istoria intelectuală a lumii occidentale încă din Antichitate, uneori discret, alteori explicit, consilierea sau terapia filosofică a debutat ca disciplină și practică distinctă în anii ’80, odată ce un filosof german pe nume Gerd Achenbach a început să țină ședințe private de consiliere cu cei interesați de problemele filosofice care își pun amprenta asupra existenței umane. La scurtă vreme, inițiativa lui Achenbach a fost preluată și de alți specialiști în filosofie, iar astăzi este o practică terapeutică larg răspândită și un program de studii avansate în cadrul universităților din întreaga lume. 

Invitat: Laurențiu Staicu, consilier filosofic 
Laurențiu Staicu este conferențiar univ. dr. la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, unde ține cursuri de propedeutică filosofică, metafizică, ontologie, filosofia biologiei, etica științei. Pe lângă activitatea didactică și de cercetare, Laurențiu Staicu are o îndelungată practică de consilier filosofic, fiind membru fondator și președintele Asociației Române de Filosofie Practică. Dintre lucrările publicate amintim: Metafizica genurilor naturale (Ed. Univ. din București, 2006), Introducere în managementul cunoașterii (Ed. Univ. din București, 2007), Raționalitate și evoluție (edr., Ed. Univ. din București, 2009). În prezent pregătește volumul Trei istorii metafizice pentru insomniaci. 

Parteneri media: Asociatia Romana de Filosofie Practica, Radio Guerrilla, Orasul Vorbeste RRC, RomaniaPozitiva.ro, Filme-carti.ro,JudyFlorescu.com, UrbanThings.ro, Bookblog.ro, MamapeToc.ro, Literaturapetocuri.ro

0 comentarii: