Incepe Timishort 2016: 77 de scurtmetraje, 8 sectiuni si evenimente conexe la cea de-a 8-a editie!



Mâine, 6 octombrie, la Timișoara, se dă startul celei de-a 8-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul Români. Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea 64 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, 6 octombrie, de la ora 19,00, la Cinema Timiș. Ca în fiecare an, Timishort se va deschide cu un lungmetraj în avanpremieră în România. Mult așteptatul thriller The Man Who Was Thursday, o coproducție Ungaria-România, va fi proiectat pentru prima dată la Timishort. În rolul principal joacă Ana Ularu, actrița româncă cu cel mai mare succes internațional din ultimii ani. La proiecție va participa regizorul Balazs Juszt, membru al juriului competiției international.

Seara se va continua la Ambasada, cu un concert JazzyBIT, un trio ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk.

Competiția internațională, jurizată de Grazia Tricario, Carlos Ramos și Balazs Juszt însumează 24 scurtmetraje din Marea Britanie, Macedonia, Filipine, Suedia, Serbia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Cuba, Brazilia, Albania, Ungaria, Finlanda, Ucraina, Turcia, Austria, Canada, China și Polonia.

Competiția Națională, jurizată de Szymon Stemplewski, directorul artistic al Festivalului „ShortWaves”, organizat anual în Poznań, Octav Chelaru, câștigătorul Timishort 2015 și actrița Olga Török va alege din 11 scurtmetraje: “O noapte în Tokoriki” (r: Roxana Stroe), “Meda” (r: Emanuel Pârvu), “Rețea indisponibilă” (r: Adina Dulcu), “Toate fluviile duc în mare” (r:Alexandru Badea), “Vise de vânzare” (r: Vlad Buzăianu), “Blană” (r: Tudor Botezatu), “Te mai uiți și la om” (r: Ana Maria Comănescu), “4 ½ simțuri” (r: Raluca Răcean Gorgos & Ion Aramă), “237 de ani” (r: Ioana Mischie), “Șapte luni mai târziu” (r: Andrei Crețulescu) și “Insectar” (r: Andreea Dobre).

Secțiunea Videorama va cuprinde 9 scurtmetraje și mizează și anul acesta pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din ţara noastră şi din străinătate. Proiecțiile vor avea loc la Sala 2 a TNT vineri, 7 octombrie, de la ora 20,00 și, în reluare, sâmbătă, de la ora 14,00.

Și anul acesta Timishort aduce 13 scurtmetraje pentru copii, împărțite în două secțiuni Timikids, pe categorii de vârstă: Secțiunea 7-11 ani (Cinema Timiș – vineri, 7 octombrie, ora 11 și duminică, 9 octombrie, ora 12,00) și secțiunea 12-14 ani (Sala 2 a TNT – vineri, 7 octombrie, ora 13,00 și la Cinema Timiș – sâmbătă, 8 octombrie, ora 12,00).

Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro.

Focusul dedicate regizoarei italiene Grazia Tricarico va fi difuzat duminică, 9 octombrie, de la ora 16,00 la Cinema Timiș.

După cum v-a obișnuit deja, Timishort rezervă un loc special focusului pe țară. Anul acesta, focusul pe țară se îndreaptă către Portugalia. Cele 6 scurtmetraje vor fi difuzate vineri, 7 octombrie, de la ora 18,00, la Cinema Timiș.

Școala invitată în acest an este Şcoala Internaţională de Cinematografie şi Televiziune (EICTV) din Cuba. Selecția prezentată va cuprinde 5 scurtmetraje, prezentate duminică, 9 octombrie, de la ora 14,00, la Cinema Timiș.

Festivalul invitat anul acesta este „ShortWaves” din Poznań, Polonia. Directorul artistic Szymon Stemplewski va părezenta anul acesta la Timișoara 4 scurtmetraje. Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 16,00 la Cinema Timiș.

Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 22,00, la Sala 2 a TNT va avea loc proiecția specială a filmului „Semnul lui Zorro” (1920), primul film care înfățișează aventurile lui Zorro. Proiecția va fi însoțită de acompaniamentul live al muzicii polonezilor de la Space Lovers, una dintre cele mai energetice și atractive trupe de pe scena muzicii poloneze moderne.

Pe toată durata festivalului, la Casa Artelor, va avea loc atelierul Timishort Film Lab, ce are ca scop promovarea educaţiei cinematografice în mediul local si național. Timp de 4 zile participanţii la proiect iau contact cu traineri de top, dar si cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film, de la idee la realizare.

Tot pe toată durata festivalului, la Sala 2 a TNT va avea loc expoziția foto Omul Cameleon”, semnată de Cristian Radu Tanța. La Casa Artelor va avea loc o altă expoziție foto, semnată de Daniela Schinderman și intitulată “Oculus”. Cele două expoziții au ca scop promovarea unor artiști locali în cadrul unor evenimente conexe.

Nu în ultimul rând, Timishort 2016 organizează două dezbateri: ”Influențele Culturale ale Cinemaului”, duminică, la Sala Studio de la Casa Artelor, de la ora 12:00 și “Cum cinemaul modelează societatea”, vineri, 7 octombrie 2016, 11:30, Casa Artelor.

Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort le găsiți pe www.timishort.ro

Bilete și abonamente:
Abonamentele care conferă accesul la toate evenimentele Timishort 2016 se pot procura joi, 6 octombrie 2016, la Cinema Timis, în număr limitat de 150 de bucăți. Prețul unui abonament este de 30 lei.
Biletele pot fi achiziționate înainte de fiecare proiecție la cele două locații, Cinema Timiș și Sala 2 a TNT. Prețul unui bilet este de 5 lei/calup.
Party-uri festivalului, la care puteți să-i cunoașteți pe membrii juriului, regizorii invitați și echipa festivalului, au acces liber.
Filmul de deschidere a festivalului (joi, 6 octombrie, ora 19.00, Cinema Timiș), proiecțiile dedicate copiilor și Ceremonia de premiere a festivalului au intrare liberă.
Biletul la proiecția filmului mut “The Mark of Zorro” cu acompaniament musical live al trupei Space Lovers (Polonia) costă 10 lei.

Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

Timishort este organizat de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez București, Ambasada Portugaliei în România, Casa Artelor Timișoara, Electronic Resistance Timișoara, Music Service Timișoara.

0 comentarii: