Cinci artiști de origine română laureați ai Concursului Enescu sunt susținuți să-și urmeze visul într-o inițiativă unică



Violoniștii Anna Tifu, Vlad Stănculeasa, Ștefan Tarara, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Mihai Ritivoiu, unii dintre cei mai apreciați tineri muzicieni români în plan internațional, laureați ai Concursului Enescu, vor fi susținuți în promovarea carierei lor, printr-un proiect unic de înregistrări video și audio internaționale. Publicul poate contribui în mod direct.

În plină eră digitală și într-un context în care, atât pe piața națională, cât și pe piața internațională, tinerele valori au nevoie mai mult ca oricând de susținere și de expunere pentru ca talentul și muzica lor să ajungă la cât mai mult public, cinci dintre cei mai apreciați tineri muzicieni români în plan internațional, laureați ai Concursului Enescu, au fost selectați, pe baza meritelor lor, pentru a fi susținuți prin intermediul tehnologiei să-și urmeze în continuare visul, într-un proiect unic, inspirat de generozitatea lui George Enescu

Inițiat de Samsung Electronics România prin campania „Susținem Simfonia Viitorului”, proiectul își propune să suțină promovarea internațională a tinerilor muzicieni printr-o serie de înregistrări unice video și audio internaționale live și de studio. Proiectul va fi derulat în colaborare cu Festivalul Enescu.

Campania a fost inițiată de Samsung Electronics România, în cadrul parteneriatului din acest an cu Concursul Enescu, care donează pentru program 50.000 de euro, 2 Euro pentru fiecare telefon Galaxy S7 și Galaxy S7 edge achiziționat în perioada 13 septembrie – 30 noiembrie. Peste această sumă, publicul larg poate contribui și el printr-un sms la numărul 8841, însemnând o donație de 2 euro. 

“Ducem mai departe valorile în care credea George Enescu, care în timpul vieții nu doar că a făcut numeroase donații, dar a și înființat un premiu național de compoziție pentru a susține dezvoltarea tinerilor muzicieni. Prin acest program îi susținem pe tinerii muzicieni cu promovare personalizată, gândită în funcție de nevoile, alegerile și repertoriul fiecăruia. Concertele înregistrate vor fi interpretate în mai multe locuri din lume, precum și la București. Astăzi, înregistrările audio și video sunt una dintre cele mai importante forme prin care un muzician poate ajunge la publicul său și la un public nou. Cu atât mai mult, publicul din România poate avea o contribuție decisivă. De aceea, invităm pe toată lumea să ni se alăture și să doneze. Împreună putem să strângem mai multe fonduri și să realizăm un program și mai ambițios de promovare a tinerilor artiști români”, a declarat pentru presă Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului și Festivalului Enescu. 

Laureată a Concursului Enescu, în 2007, violinista Anna Tifu a debutat ca solistă la vârsta de doar 11 ani, alături de Orchestre National de Pays de La Loire. La 12 ani, a debutat la Scala din Milano cu Concertul pentru vioară nr. 1 de Bruch. Astăzi este una dintre cele mai apreciate tinere violoniste ale momentului și a colaborat cu unii dintre cei mai prestigioși dirijori ai momentului, precum Yuri Temirkanov și Gustavo Dudamel, pe unele dintre cele mai cunoscute scene ale lumii. A colabordat de asemenea cu artiști precum Maxim Vengerov, Andrea Bocelli și actorul John Malkovich. Anna cântă la o vioară Antonio Stradivari “Marechal Berthier” ex Napoleon, datând din 1716, oferit de Associazione Canale din Milano.

Violonistul Vlad Stănculeasa, laureat al Concursului Enescu în anul 2011, a studiat trei ani la celebra Academie "Yehudi Menuhin", iar în prezent este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Gothenburg. Cu o carieră internațională în plină ascensiune, Vlad Stănculeasa interpretează pe o vioară Sanctus Serafin care i-a aparținut lui George Enescu

Primul violoncelist care a înregistrat integrala lucrărilor pentru violoncel de George Enescu, alături de pianistul suedez Per Rundberg, Valentin Răduțiu este născut la Munchen din părinți români.  A susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Orchestrele Simfonice Radio MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională Radio București și de World Youth Symphony Orchestra.

Violonistul Ștefan Tarara este laureat al ediției din 2014 a Concursului Enescu. Primul său CD internațional, înregistrat alături de soția sa, pianista Lora Vkova Tarara a inclus și  interpretarea Sonatei Nr. 3 Op. 25 pentru pian și vioară, de George Enescu. “Iubesc muzica lui Enescu și vreau să îl pot cânta cât mai des pe scene internaționale”, spune violonistul Ștefan Tarara, care a urcat pe importante scene din lume, precum și pe scena Festivalului Enescu

Pianistul Mihai Ritivoiu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, iar din 2012 studiază la Guildhall School of Music and Drama din Londra. A concertat alături de Sinfonia of Cambridge, Orchestra de Cameră Radio din București, filarmonicile din Bacău, Botoșani și Râmnicu Vâlcea și a susținut recitaluri la Saint Martin in the Fields (Londra), Ernest Ensermet Studio (Geneva), precum și la Ateneul Român. Este laureat al Concursului Enescu, ediția 2011.
Informații complete despre campanie și despre programul de susținere al tinerilor muzicieni români sunt disponibile la acest link.

0 comentarii: