7 filme in selectia Focus: On the Road si workshop de productie la HipTrip Travel Film Festival 2016



HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România aduce anul acesta la București peste 20 de filme din toată lumea, workshop-uri și evenimente conexe cu și despre călătorii.

Secțiunea Focus: On the Road (powered by Vivolis.ro), dedicată genului de film road-movie cuprinde anul acesta 7 filme din țări precum Norvegia, Irak, Argentina, Olanda, Qatar, Franța, Germania, China, Brazilia.

De la road tripuri clasice, la filme în care importantă nu e atât călătoria, cât ritmul şi atmosfera fiecărei destinaţii în parte, titlurile secţiunii Focus: On the Road ne duc pe drumuri rareori bătute, atât din punct de vedere turistic, cât şi cinematografic (e cazul lui El Clasico, filmul de deschidere, a cărui acţiune se petrece în mare măsură în Irak), sau ne fac să vedem destinaţii binecunoscute într-o lumină cu totul nouă. Fie că drumul e mai important decât punctul final sau traseul cade în planul secund, experienţa e de fiecare dată la fel de puternică.”, spune Cătălin Olaru, selecționerul HipTrip.

Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico (r: Halkawt Mustafa), propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017, povestea a doi frați care se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania. 

Alături de El Clasico, din secțiunea Focus: On the Road mai face parte și filmul L’Avenir / Things to Come (Franța – Germania, r: Mia Hansen-Løve), premiat la Berlinale cu Ursul de Argint. Filmul ne poartă în realitatea lui Nathalie, care pendulează între trecut, prezent și viitor într-un Paris cotidian.
Din China vine povestea unor pelerini care pleacă din Tibet spre Lhasa  („Pământul Zeilor”). Docu-drama Paths of the Soul / Kang Rinpoche (r: Zhang Yang) a fost selectată și premiată la festivaluri din întreaga lume: Toronto IFF 2015, Rotterdam IFF 2016, Glasgow FF 2016, Vilnius FF 2016, - Melbourne IFF 2016, Chichester IFF 2016 (premiul publicului).

Camino a La Paz / Road to la Paz (r: Francisco Varone) este o coproducție Argentina-Olanda-Qatar și prezintă povestea lui Sebastian, un taximetrist din Buenos Aires care decide să plece alături de un bătrân musulman spre Bolivia.

Din selecția Festivalului Internațional de Film de la Locarno vine Latitudes (r: Felipe Braga), o dramă braziliană, o poveste de dragoste între Olivia, o jurnalistă de modă ce călătorește prin toată lumea în căutare de noi tendințe, și José, un fotograf renumit, ce străbate lumea la rândul său, încercând să surprindă imagini impresionante din cât mai multe țări. Drumurile celor doi se intersectează în opt metropole, printre care Paris, Londra, Veneția, Istanbul și Buenos Aires.
Selectat la Rotterdam, IndieLisboa, Munich și Tokyo, filmul This Summer Feeling / Ce sentiment de l’ete (Franța – Germania, r: Mikhaël Hers) povestește drama lui Lawrence, un bărbat a cărui iubită moare subit și a cărui suferință este împărtășită de Zoé, sora acesteia. 

Peripețiile  unei trupe de teatru ambulant le aflăm din Les Orges (r: Léa Fehner), o producție franțuzească premiată la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, la Odessa și Cabourg Romantic Film Festival.

Biletele pentru filmele din secţiunea Focus: On the Road au fost puse deja în vânzare prin Eventbook.ro şi prin rețeaua de parteneri (Librăria Engleză Anthony Frost, Librăriile Humanitas Cişmigiu/Kretzulescu/Auchan Titan şi altele).

Workshop de producție video interactiv prezentat de Leon McCarron, membru al Royal Geographical Society

Explorator și cineast irlandez, membru al Royal Geographical Society din Londra și specializat în expediții pe distanțe lungi, Leon McCarron revine la HipTrip Travel Film Festival, unde va susține un workshop de producție video interactiv pe parcursul a două zile, pe 29 și 30 octombrie, sub denumirea „Bucureștiul viu”. 

În prima zi a workshop-ului, participanții vor putea afla detalii despre construirea unei povești pe peliculă (storytelling), tehnici de filmare, echipamente, utilizarea camerei de luat vederi profesioniste, dar și utilizarea unui aparat foto performant pentru filmări HD, realizarea unui calendar de producție, tehnici de filmare, detalii despre promovarea și vânzarea producțiilor cinematografice independente și altele. La finalul primei părți a workshop-ului, cursanții vor trebui să pună în practică cele învățate în practică și să construiască o mică poveste „pe peliculă” despre București. În cea de-a doua zi a workshop-ului, Leon McCarron va analiza toate clipurile filmate și le va oferi sfaturi participanților despre tehnicile de editare a materialelor brute și realizarea unui produs finit. Toate filmulețele filmate de participanți vor fi editate într-un singur scurtmetraj care va fi prezentat la gala de închidere a festivalului. 

În iarna 2011-2012, Leon a traversat China, parcurgând aproape 5000 de kilometri pe jos, mergând câte 40 de kilometri pe zi (distanța unui maraton), timp de șase zile pe săptămână cu un rucsac de 30kg în spate. La finalul lui 2012, Leon a plecat însoțit de un alt explorator, Alastair Humphreys, într-o altă aventură: pe urmele Wilfred Thesiger, unul dintre cei mai mari exploratori ai Marii Britanii, care a traversat cel mai mare deșert de nisip din lume, Rub al-Chali (The Empty Quarter) de două ori, în perioada 1945-1949.  Expediţia a avut ca rezultat documentarul „Into the Empty Quarter”, care a fost prezentat în cadrul primei ediții a HipTrip Travel Film Festival, în 2014.

**Costul de participare la workshop este de 220 lei, însă cei care se înscriu până la data de 19 octombrie, beneficiază de un tarif redus, de 140 lei. Biletele pentru participarea la workshop se pot achiziționa începând de astăzi de pe site-ul eventim.ro. Biletul de participare la workshop include și acces la proiecția documentarului „Ultimii exploratori pe Santa Cruz” despre aventura a trei exploratori – Leon McCaron, Tom Allen și Jose Argento – care în iarna lui 2014,  au înfruntat fluviul Santa Cruz din America de Sud. Drumul lor a fost inspirat de jurnalul de călătorie din prima expediție europeană pe cursul fluviului, condusă de Căpitanul FitzRoy în 1834. Și mai interesant este că printre membrii echipei de temerari se găsea tânărul Charles Darwin, care la acea vreme se considera un geolog și explorator amator. 

HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie și Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat. 

Pentru detalii suplimentare urmăreşte site-ul http://hiptrip.ro şi facebook.com/hiptrip.ro.
BlueAir este linia aeriană oficială și partener strategic al HipTrip Travel Film Festival.
Sponsori principali: Vivolis Travel, Vivolis Events
Parteneri instituționali: Arhiva Națională de Filme
Parteneri media: Bucharest City App, România liberă, Radio Tananana
HipTrip Travel Film Festival este un proiect derulat de Fundaţia OVI.

0 comentarii: