Galeriile Artmark: Destinul unei colecţii de Tezaur



O colecție de pictură monumentală, portrete de voievozi și mari ctitori ai Bucureștiului, ce a aparţinut familiei boierești Manu (sec. XVIII - XIX) şi care cuprinde lucrări clasate în categoria juridică Tezaur, va fi licitată pe 29 septembrie, începând cu 20:30, la Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă.
 
Un eveniment unic. Licitația colecției familiei boiereşti Manu. Începuturile picturii românești (sec. XVIII - XIX) va aduce în atenţia publicului 24 de tablouri, dintre care 13 fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional, 6 fiind clasate în categoria juridică Tezaur. Este pentru prima oară când, într-o licitaţie publică, este pus în vânzare un număr atât de mare de opere aparţinând Patrimoniului.
 
Loturile licitaţiei sunt deosebit de importante pentru evoluţia picturii româneşti, fiind semnate de maeştri precum Theodor Aman, întemeietorul Academiei de Arte de la București, Anton Chladek, profesorul lui Nicolae Grigorescu, sau C.D. Rosenthal, eroul de la 1848. Majoritatea tablourilor a făcut parte din expunerea Muzeului Național de Artă al României, dar și a unora dintre muzeele regionale importante (Bacău, Iaşi, Braşov, Ploieşti).
 
O ocazie specială pentru participanţi şi un moment critic pentru valoroasele lucrări de Patrimoniu. Tablourile colecţiei Manu vor putea fi adjudecate atât de instituţii publice, cât şi de persoane fizice ori juridice private. Cea mai valoroasă lucrare aparţine lui Theodor Aman şi reprezintă portretul ofițerului de cavalerie Alexandru Manu (25.000 – 35.000 euro). La polul opus, al accesibilității din perspectiva prețului redus, se află portretul Ecaterinei Ghica, pictat de Henri de Mondonville (500-800 euro).
 
,,Portretul lui Nicolae Mavrogheni, domnitor în Ţara Românească la sfârşitul sec. XVIII’’ este cea mai veche operă din colecţie și una dintre cele mai vechi picturi laice create în România, cu o vechime de aproximativ 225 de ani, realizată de ,,zugravul” Grigore Popovici. Mavrogheni de altfel este domnitorul Țării Românești sub ale cărui domnie și ucaz se înființează breasla artiștilor pictori – “zugravii de subțire”, diferențiati de cei “de gros”, de case; iar dintre puținii pictori români de la 1800, el este totodată unul dintre rarii pictori laici, de portrete, iar nu bisericești. 
 
Familia boierească Manu s-a remarcat în epocă prin membrii săi cu rol important în istoria Bucureştiului, ce au alcătuit, de-a lungul timpului, monumentala colecţie de astăzi. Printre cele mai proeminente figuri se află cea a remarcabilului General Gheorghe Manu – primar al Bucureştiului, erou în Războiul de Independenţă şi părinte al artileriei româneşti, cât şi tatal său, Ioan Manu – prefect al poliţiei în anul Revoluției 1848, conducător interimar al Ţării Româneşti în perioada de dinaintea alegerii lui Cuza din 1859, dar şi întemeietor al Pompierilor (1844) şi ,,salvator’’ al Bucureștiul de la marele incendiu din 1847, prin ridicarea unui foişor de apă pentru poliţie. 
 
Licitaţia va avea loc în data de 29 septembrie 2016, la ora 20:30, la sediul Artmark din str. C.A. Rosetti nr. 5. Anterior, vor avea loc alte două licitaţii cu tematici speciale: Licitația a două Colecții dedicate: Spiru Vergulescu și Constantin Piliuță şi  Licitația de Maniere, începând cu ora 19:00.

0 comentarii: