Atentie, se filmeaza cinci documentare marca Aristoteles Workshop 2016!



În ultimile două săptămâni ale Aristoteles Workshop, atelierul de film documentar inițiat de Dan Nuțu și Cristina Hoffman, care se desfășoară pe parcursul a aproape cinci săptămâni (23 august – 24 septembrie) în Maramureș, participanții au trecut printr-o perioadă de prospecții în care au călătorit sute de kilometri și au cunoscut zeci de posibile personaje. Ei au plecat din centrul logistic, pensiunea Amethyst, satul Șurdești, și au mers prin mare parte din satele și orașele din împrejurimi, de la Valea Chioarului și până la Săpânța. Tutorii care îi ghidează și le oferă feedback pe întreaga perioadă sunt Nino Kirtadze, regizoare de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate în competiții prestigioase ca Academia Europeană de Film, Festivalul de Film de la Sundance, Festivalul Internațional de Film de la Cannes sau Toronto, John Appel, regizor de film documentar cu multiple premii și lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam, și Tania Rakhmanova, regizoare de origine rusă, stabilită în Franța, autoarea a peste 20 de documentare pe teme istorice și politice. Cele patru echipe au devenit cinci, filmările au început, iar subiectele lor sunt dintre cele mai diverse.
 
Echipa formată din regizorul Alexandru Badea, directorul de imagine Ivan Koroman și editorul Delia Oniga îl urmărește pe Ghiță, care vrea să părăsească mânăstirea definitiv și tocmai s-a mutat într-o rulotă ca să petreacă ceva timp singur”, spune regizorul.
 
O crimă din satul Săpânța stă la baza filmului care va fi semnat de Liliana Constantin și Diana Rusu. “Ne învârtim în jurul morții unui cioban, explorând și descoperind astfel universul spiritual al localnicilor. ”, spune regizoarea Liliana Constantin.
 
Echipa formată din editorul Marina Evelina Crăcană și directorul de imagine Italian Piero di Silverio s-a stabilit în Cavnic, unde urmăresc doi prieteni din copilărie, un antreprenor și un mecanic, care, la șase ani după închiderea minei, încearcă să repună pe picioare două clădiri aflate în chirie. “În timp ce Arpi trăiește într-un prezent incert în garajul care exista acolo înainte de închiderea minei, Cătălin vrea să transforme clădirile în ruină într-o fabrică care să ajute întreaga comunitate.”, spune Marina Evelina Crăcană.
 
Regizorul finlandez Sakari Suuronen, care lucrează în echipă cu editoarea Ruxandra Pintilie, descrie filmul lor ca fiind despre “mulsul vacii, cositul, construirea unei căpițe de fân și imortalizarea momentului, viața de zi cu zi a satului, și portretul unui țăran care a găsit o cale de a face timpul să stea în loc.
 
Iar echipa regizorului Dragos Hanciu, cu Ileana Szasz director de imagine și Maria Bălănean editor, s-a stabilit în apropierea orașului Șomcuta Mare, unde există o mare problemă cu porcii mistreți: “Am ajuns în satul Buteasa de unde nu mai există drum, decât înapoi. După ce am mai trecut două dealuri și o livadă de pruni, am ajuns la marginea unui lan de porumb îngrădit cu un gard electric și protejat de un tun care explodează din cinci în cinci minute ca să țină porcii mistreți la distanță. Aici și-a petrecut domnul Ionaș nopțile din ultimele trei luni de zile, păzind mălaiul.”, povestește regizorul.
 
Cele cinci filme vor fi prezentate în seara de 23 septembrie, în cadrul unei ceremonii de gală la Teatrul Municipal din Baia Mare. Un juriu de profesioniști va acorda premiul pentru cel mai bun documentar Aristoteles Workshop, în valoare de 2000 de euro, oferit de Farmexim, după ce vreme de cinci ani acest premiu a fost oferit de ICR.
 
Ediția a 11-a a Aristoteles Workshop se desfășoară între 23 august și 24 septembrie în satul Șurdești, Maramureș, cu baza la pensiunea Amethyst. Timp de aproape cinci săptămâni, un grup de 12 participanți trec prin toate etapele realizării unui film documentar scurt, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști.
Program inițiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei.
 
Referinţe online:
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site

0 comentarii: