Space Is Not the Final Frontier, Tipografia Universul - 6 iulie

Space Is Not the Final Frontier
6 iulie – 14 august, 2016
Vernisaj: 6 iulie, 19.00

Artiști: Luminița Apostu, Maria Baroncea & Allison Peacock, Lucian Bran, Larisa David, Ivana Mladenovic, Ioana Păun

Selecție realizată de Nedko Solakov
 

Evenimentul de față marchează împlinirea a cinci ani de expoziții generate de programul Open Call al Salonului de proiecte, lansat în 2011. Angajamentul nostru în a susține producția de artă contemporană realizată de artiști tineri s-a concretizat până acum în șapte expoziții care au prezentat zeci de proiecte noi. Aceasta este a opta expoziție, a cărei selecție i-a fost încredințată lui Nedko Solakov, fiind și prima care deschide programul Salonului de proiecte în noul spațiu din Tipografia Universul. Încheind o etapă de tranziție în care Salonul de proiecte a funcționat într-un regim nomad, stabilitatea oferită de mutarea într-un nou spațiu ne încurajează să privim cu speranță și optimism spre viitor. În această perioadă asumarea continuității a reprezentat o provocare, dar am avut parte de sprijinul unor organizații partenere și persoane care au fost alături de noi din punct de vedere instituțional, financiar și emoțional. Le mulțumim tuturor!

Lucrările produse pentru această expoziție combină o multitudine de medii artistice și abordări interdisciplinare: performance, film, video, instalație, obiect. Numitorul lor comun este dat de oscilarea între pesimism și speranță, între recunoașterea limitelor și eșecurilor și nevoia de a imagina alte orizonturi ale posibilului. Pentru Luminița Apostu, nevoia ei de a se desprinde de sistemul artei, de presiunea și dificultățile de a fi astăzi artist, s-a transferat într-un nou gest artistic. Aceeași presiune a succesului apare și în lucrarea Larisei David care realizează un studiu al ceremoniilor și gesturilor ce însoțesc celebrarea victoriei în sportul național. În cazul Ivanei Mladenovic sportul devine un pretext pentru explorarea unor situații în care primordială este interacțiunea umană, în timp ce realitatea este redimensionată dincolo de social prin introducerea unui registru poetic. Maria Baroncea și Allison Peacock aduc în atenție spațiul în sine, care are o dinamică proprie, și spațiul comun al interacțiunii, al împărtășirii experienței între cei angrenați într-un context expozițional. Ioana Păun adună în spațiul expozițional elemente din trecutul ei personal, din perioada în care ea a avut contact cu o altă realitate, Irakul anilor '90, transformând aceste elemente într-o instalație complexă care conține și intervenții performative. Lucian Bran speculează limita dintre realitate și ficțiune într-o cercetare care se apleacă asupra naturii ce se regăsește în locuri utilizate ca decor pentru producții cinematografice a căror acțiune se petrece într-un timp și spațiu diferit.
 

La sfârșitul acestui an va fi lansată o publicație care va prezenta toate lucrările produse în cadrul programului Open Call 2011–2016.

Deschiderea noului spațiu a fost posibilă cu sprijinul Fundației Art Encounters cu care Asociația Salonul de proiecte a dezvoltat o colaborare pe termen lung.

Această expoziție este sprijinită de ERSTE Stiftung.

Cu sprijinul: Canada Council for the Arts, Ivan Gallery, tranzit.ro/București, Music Gear, Corcova Roy & Dâmboviceanu
 

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte.
Echipa: Alina Bucur, Alexandra Croitoru, Magda Radu, Stefan Sava.

Salonul de proiecte


Tipografia Universul
Corpul B, etaj 1

Ion Brezoianu 23-25


București, România


Joi – Duminică / 15.00-19.00



www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: