Galeriile Artmark: De la Eminescu la Patek Philippe



Finalul unui nou an al pieţei de artă, 2015-2016, s-a concretizat prin sesiunea de licitaţii Artmark a lunii iulie. Licitaţiile de Orientalism şi Mari Poeţi Români din 12 iulie s-au încheiat cu rezultate măgulitoare pentru piaţa românească de artă și carte, la o rată de adjudecare de 70%.
Evenimentele au înregistrat câteva recorduri, îndeosebi pe zona documentelor de colecţie, o serie de ediții rare ale lui Eminescu fiind adjudecată la valori mult superioare estimărilor. Volumul de "Poezii complecte" (1893) – ediția Xenopol, a început licitaţia de la 150 euro şi a fost adjudecat la 2.250 euro, multiplicând prețul de pornire de 15 ori.

Cel mai bine vândut lot Eminescu al licitației a fost însă ediția princeps Maiorescu – 15.000 euro, cea mai valoroasă adjudecare de carte într-o licitație românească de profil.

Printre alte obiecte cu un parcurs impresionant s-a numărat un rarisim portret al poetului la 19 ani, fotografie rară de Bernhard Brand, ce a înregistrat un preţ de adjudecare de 5.500 euro, crescând de la un preț de pornire de 800 euro. 

A doua seară de licitaţii, din 14 iulie, a adus, de asemenea, câteva recorduri de autor, unele dintre ele previzibile. Astfel, în licitația de Postmodernism și Contemporană, sculptura ,,Edgerunner’’ de Paul Neagu s-a vândut pentru o sumă record de 25.000 de euro, marcând un pronunțat trend de creștere a cotei de piață a artistului, pe fondul interesului manifestat de muzeele europene pentru recunoașterea și expunerea operei sale. Recorduri de licitație, raportat la istoricul tranzacțiilor publice, au mai înregistrat ieri seară Henry Mavrodin, cu pictura “Aer condiționat” (4.000 euro), Napoleon Tiron cu sculptura-obiect “Bone” (3.000 euro) și Ovidiu Maitec cu “Radar” (6.000 euro), iar Constantin Flondor, cu pictura “Marele aluat”, și-a egalat recordul tranzacțional din ianuarie 2014 (4.250 euro).

Ultima licitație a serii de ieri, cea de Ceasuri și Bijuterii, a reușit o foarte bună rată de adjudecare (83%); cea mai bună vânzare a serii la capitolul ceasuri fiind realizată de un Patek Philippe Calatrava (7.000 euro), iar la segmentul de bijuterii de un important colier din aur alb, decorat cu safire și diamante, care s-a adjudecat pentru 10.000 de euro.

0 comentarii: