Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, în regia lui Amos Gitai, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2016



Trofeul Cinepolitica, marele premiu al festivalului, oferit de Institutul Cultural Român, a fost câștigat de filmul Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, “pentru calitatea excepțională a unei autopsii cinematografice de referință. Filmul  aduce lumină într-unul dintre cele mai dramatice și controversate momente ale istoriei contemporane și, în același timp, dovedește încă o dată valoarea de artist a regizorului Amos Gitai.” Surpinzător și complex, filmul urmareste într-o maniera sobra, chirurgicala, „autopsia” institutionala care a urmat teribilului asasinat al fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Demersul este susținut de imagini de arhivă foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realității.


Cea de-a cincea editie a Festivalului International Cinepolitica s-a încheiat duminica, 17 aprilie, cu premiera filmului Copilaria unui lider/ The Childhood of a Leader, debutul regizoral al actorului Brady Corbet, un proiect ambitios, zgomotos si controversat. Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, filmul este un portret amenințător al Răului în devenire.

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit producției rusești regizate de Yuriy Bikov, Prostul / Durak “pentru puternica sa poveste - lupta individului de rând cu sistemul corupt și meschin - dar și pentru nivelul cinematografic de excepție al întregii producții.”


O mențiune specială i-a fost acordată filmului Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse), o dramă puternică, inspirată de un caz real care a șocat Franța în 2007: răpirea a peste 100 de copii ciadezi de către membrii bine intenționați ai unui ONG francez.

Cele șapte filme din competiția Cinepolitica au fost jurizate de Stelian Tanase (scriitor, jurnalist si analist politic), Vintila Mihailescu (antropolog, profesor universitar si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice) si Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator si politician).

Festivalul International de Film Cinepolitica a avut loc în perioada 13 – 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti si a adus, ca de obicei, o selectie de filme noi, provocatoare, care ating subiectele arzatoare ale momentului: terorism, coruptie, extremism s.a.m.d.
***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). 

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegația Valonia-Bruxelles
Susținut de: Radio România Cultural, RFI România
Parteneri media: Cațavencii, Observatorul Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, Cinefan,  CinemaRx, AaRC.ro, calendarevenimente.ro, movienews.ro, Politic All, Revista @Film, Urban.ro, Urban Things, Ziarul Metropolis, umblat.ro, Republica.ro, Revista Regard, Foreign Policy România
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii: