Independența Film va aduce cinci filme din Competiția oficială #Cannes2016 în România



Independenta Film va aduce pe ecranele romanesti cinci lungmetraje din Competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Cannes, editia cu numarul 69 (11-22 mai), anuntate saptamana trecuta. Iata mai jos peliculele care vor veni si in cinematografele noastre:

In Competitia oficiala:

La Fille Inconnue, de Jean-Pierre si Luc Dardenne
Julieta, de Pedro Almodovar
Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World, de Xavier Dolan
I, Daniel Blake, de Ken Loach
The Neon Demon, de Nicolas Winding Refn

Recent, Independenta Film a adus in Romania 8 filme de la Cannes 2015, printre care si castigatorul Palme d’Or: Dheepan / Dheepan (de Jacques Audiard), La Tete haute / Standing Tall (de Emmanuelle Bercot), La giovinezza / Youth (de Paolo Sorrentino), Love (de Gaspar Noe), Trois souvenirs de ma jeunesse (de Arnaud Desplechin), Le tout nouveau testament (de Jaco Van Dormael), Our Little Sister / Umimachi Diary (de Hirokazu Kore-Eda) si The Assassin / Nie Yinniang (de Hou Hsiao Hsien).

Cele 5 filme Cannes 2016 distribuite de Independenta Film

La Fille Inconnue
In competitie (Belgia)
Regia: Jean-Pierre si Luc Dardenne

Cu: Adele Haenel
Distribuitor international: Wild Bunch

Sinopsis: Un medic generalist refuza sa trateze o fata. Ulterior, dupa ce respectiva este gasita moarta, doctorita se simte cuprinsa de remuscari si incearca sa-i afle identitatea.

Intr-un interviu pentru Variety, fratii Dardenne au dezvaluit ca pentru rolul principal in acest film au incercat s-o coopteze pe actrita Marion Cotillard. Insa colaborarea lor s-a concretizat atunci (in 2014) intr-un alt film celebru: Deux jours, une nuit / Two Days, One Night.

***
Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World
In competitie (Canada-Franta)
Regia: Xavier Dolan

Cu:Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can), Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort), Marion Cotillard (Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose), Lea Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adele), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising)

Sinopsis. Louis (interpretat de Gaspard Ulliel) este un scriitor foarte bolnav intors acasa, dupa o absenta de 12 ani, pentru a-si anunta familia de moartea lui iminenta.

Filmul este inspirat din piesa omonima a lui Jean-Luc Lagrace.

Xavier Dolan: ”Sunt mandru sa aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese frantuzesti, cu actori francezi, mi se pare cu atat mai emotionant sa-l prezint pe teritoriu francez, in contextul acestei competitii, in cele mai bune conditii posibile pentru un cineast. Ori de cate ori lumea pomeneste de Cannes, imediat se aduc in discutie petrecerile cu multa sampanie, nesfarsitele evenimente de PR si alte chestii ieftine pentru cei lipsiti de imaginatie. Dar ceea ce se intampla acolo cu adevarat este altceva: se leaga prietenii, au loc intalniri, plus senzatia unica de a-ti fi proiectat filmul intr-un cinematograf celebru, unde toti respira alaturi de tine, rad cu tine sau plang cu tine. Sunt foarte emotionat ca am fost invitat din nou la Cannes”.

Juste la fin du monde este al saselea lungmetraj al tanarului regizor canadian. La numai 27 de ani, regizorul, actorul si scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J'ai tue ma mere / I Killed My Mother a obtinut trei premii in 2009, din care unul pentru tineri realizatori - Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats, in 2010, iar Laurence Anyways a primit Queer Palm, in 2012. Tom a la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Venetia si a facut parte din Selectia oficiala.

***
Julieta
In competitie (Spania)
Regia: Pedro Almodovar

Sinopsis. Julieta traieste in Madrid si tocmai si-a pierdut sotul. Fiica sa a implinit 18 ani si a decis sa plece de-acasa fara nicio explicatie. Julieta face tot posibilul sa o gaseasca insa singurul lucru pe care il afla este cat de putin isi cunostea fiica.

Julieta este al 20-lea lungmetraj al lui Almodovar si este inspirat din trilogia Runaway (Chance, Soon si Silence) scrisa de Alice Munro, ale carei drepturi regizorul spaniol le-a cumparat inca din 2009.


Este al treilea film al sau inspirat dintr-un text de limba straina, dupa Carne tremula / Live Flesh (1997) si La piel que habito / The Skin I Live In (2011).

Initial, filmul s-a numit Silence, insa in post productie Almodovar l-a schimbat pentru a evita eventualele confuzii cu filmul omonim al lui Martin Scorsese, care deasemenea va fi lansat tot in 2016.

The Los Angeles Times a prezis ca Julieta va fi reprezentantul Spaniei la Oscar 2017.

In Spania, in primul weekend, Julieta a realizat incasari de 585.000 euro.

Din cauza recentului scandal Panama Leaks, in care a fost pomenita si o companie a fratilor Almodovar, regizorul si-a anulat toate conferintele de presa si intalnirile cu publicul din saptamana lansarii. Ulterior, Almodovar a revenit cu un interviu in care a precizat: „Eu si Augustin (fratele sau - n.red.) ne asumam in intregime responsabilitatea de a fi aparut in acele dezvaluiri. Am anulat iesirile in presa deoarece am vrut sa evit ca lumea sa ma intrebe despre acel caz in loc sa ma intrebe despre filmul meu.” Insa, in lipsa dovezilor ca firma fratilor Almodovar, El Deseo, ar mai fi avut activitati off shore in ultimii 15 ani, incidentul a fost deja depasit.



***
I, Daniel Blake
In competitie (Anglia-Franta)
Regia: Ken Loach

Sinopsis. Daniel Blake este un batran din nord-estul Angliei care se imbolnaveste si are nevoie de asistenta sociala din partea statului. In timp ce se chinuie sa invinga sistemul birocratic pentru a obtine acest ajutor, el o intalneste pe Katie, care ar vrea sa scape de la azilul pentru nefamilisti, dar pentru asta trebuie sa accepte un apartament la sute de kilometri distanta.

I, Daniel Blake poate fi consideratultimul film de dupa ultimul film” al lui Ken Loach. In urma cu cativa ani, in timp ce lucrau la Jimmy’s Hall (2014), producatorul traditional al lui Ken Loach anunta ca acesta ar fi ultimul film al regizorului britanic.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selectia oficiala, Cannes, 2012), Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy (Competitia Oficiala Cannes 2014). Ultimele trei lungmetraje au fost distribuite in Romania de Independenta Film.

Ken Loach s-a nascut in Anglia si acum are 79 de ani. A debutat in 1867 cu Poor Cow, iar in 1969 a realizat Kes, care a fost si inca mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un numar impresionant de filme si a primit un numar la fel de impresionant de premii.

***
The Neon Demon
In competitie (Danemarca - SUA)
Regia: Nicolas Winding Refn
Cu: Elle Fanning, Keanu Reeves, Alessandro Nivola, Christina Hendricks, Jena Malone.

Sinopsis. Jesse (rol interpretat de Elle Fanning) este un tanar si foarte frumos model care ajunge in L.A. unde este recrutata de un fashion mogul ca fiind muza sa personala. In scurt timp, calitatile respective o fac tinta colegelor de breasla.

Este al treilea film consecutiv al lui Refn care intra in competitie pentru Palme d’Or, dupa Drive si Only God Forgive.

Nicolas Winding Refn: ”Am decis ca am facut destule filme despre barbati violenti. Am vrut ca de data asta sa fac un film in care sa joace numai femei. Am facut aceasta poveste despre Los Angeles la insistentele sotiei mele. M-am saturat de Asia, mi-a tot spus. Daca vrei sa mai faci vreun film in strainatate iar eu sa te insotesc, eu nu merg altundeva decat in L.A., a zis ea.”


***
Independenta Film este o casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

Independenta Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fratii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adele (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: