Andrei Gorzo îl prezintă pe Miklós Jancsó la Cinemateca Eforie - 17 ianuarie

Andrei Gorzo îl prezintă pe Miklós Jancsó la Cinemateca Eforie
 
Pe 6 ianuarie a.c. s-au împlinit 50 de ani de la premiera unuia dintre cele mai cunoscute şi apreciate filme ale cineastului maghiar Miklós Jancsó, SĂRMANII FLĂCĂI / SZEGÉNYLEGÉNYEK (THE ROUND-UP, LES SANS-ESPOIR), selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes.

Cu acest prilej, duminică, 17 ianuarie, de la ora 19, proiectăm filmul într-o copie (35mm) din colecţia Arhivei Naţionale de Filme, prezentat de către criticul Andrei Gorzo. Acesta a publicat recent, la Editura Tact din Cluj, una dintre cele mai importante cărţi de cinema româneşti din ultimii ani, „Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó”. Volumul va putea fi achiziţionat la eveniment, cu autograful autorului.

Detalii film:

SĂRMANII FLĂCĂI / SZEGÉNYLEGÉNYEK
Duminică, 17 ianuarie, ora 19:00 – Cinemateca Eforie
Marţi, 19 ianuarie, ora 17:00 – Cinemateca Eforie (reluare)
Ungaria, 1966, 84 min. / a/n / subtitluri în română / 35mm / Dramă, film de război
Regia: Miklós Jancsó
Cu: János Görbe, Zoltán Latinovits, Tibor Molnár, Gábor Agárdi, András Kozák

„Pe scurt, ce-a făcut Jancsó în SĂRMANII FLĂCĂI a fost să combine o raportare îndatorată lui Kafka la problema puterii (poliţienesc-politice) cu un stil de relatare «dedramatizat», rezultatul explorărilor originale ale cineastului maghiar într-o direcţie deschisă de Antonioni; în plus, acesta şi-a dezindividualizat personajele (reducându-le biografiile la minimum, reducându-le emoţiile şi motivaţiile la cele de bază, cum ar fi instinctul de conservare) şi a înlocuit protagonistul (unul singur sau cel mult doi-trei) cu un «personaj colectiv» (cum aveau unele filme sovietice din anii ’20). Toate astea au dat ceva nou în cinema.” (Andrei Gorzo, „Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó”, Editura Tact, 2015)

0 comentarii: