Saptamana Filmului Maghiar editia a 9-a

Săptămâna Filmului Maghiar ediţia a 9-a / 9. Bukaresti Magyar Filmhét
ediţia a 9-a
9-15 NOIEMBRIE 2015

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a 9-a a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, o gală anuală a filmelor maghiare. 

În cadrul ediţiei din acest an a Săptămânii Filmului Maghiar propunem publicului zece filme artistice, dar vom proiecta şi filme documentare şi scurt-metraje, adevărate delicatese pentru iubitorii cinematografiei. Filmele artistice prezentate sunt realizate în principal de tineri regizori. Multe dintre filmele premiate în anii trecuţi la festivaluri internaţionale vor fi proiectate în premieră la Bucureşti, precum Liza, a rókatündér (Liza, zâna-vulpe), Útóélet (Suflet rătăcitor), Senki szigete (Insula nimănui), Szabadesés (Cădere liberă), Parkoló (Parcarea) şi Swing, precum şi cele două filme de tineret (Mancs – Lăbuţă şi Tüskevár – Castelul din spini). Vom prezenta însă şi o adevărată bijuterie a cinematografiei maghiare cu un trecut secular: pelicula A tolonc (Escortata) realizată în anul 1914 la Cluj, va fi proiectată pentru prima dată în capitala României.

Continuăm tradiţia de a prezenta an de an la Săptămâna Filmului Maghiar din Bucureşti, câte un festival de film din Ungaria. La ediţia actuală invitatul nostru este Festivalul de Film de Animaţie din Kecskemét, ne focusăm aşadar pe animaţia maghiară. În cadrul expoziţiei intitulate Magyar animáció 100 (Animaţia maghiară 100) prezentăm istoria animaţiei maghiare. Saxofonistul Tóth Viktor va improviza coloana sonoră în stil de jazz pentru cadrele binecunoscutului serial Basme populare maghiare. Catedra de animaţie a Universităţii de Artă Moholy-Nagy din Budapesta îşi prezintă cartea de vizită la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, prin intermediul unui calup de filme realizate de studenţi. Ferenc Cakó, renumitul regizor de film de animaţie va acapara atenţia publicului cu o producţie live de animaţie în nisip.

În secţiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti vom dedica o zi producţiilor transilvănene (Két székely – Doi secui, Kis mértékben gyógyszer – Cu măsură e medicament...) şi vom proiecta şi filmul documentar Parador Húngaro, distins cu Premiul publicului la Cinefest din Miskolc, povestea unui birt din Bogota cu specialităţi maghiare, al cărui proprietar este un maghiar.

Invitaţii Săptămânii Filmului Maghiar vor sta la dispoziţia cinefililor şi publicului, cu ocazia întâlnirilor Q&A anunţate în program. Invitaţii noştri sunt dr. VASS Ágnes, dr. KOLLARIK Tamás, Iulian MARGELATU, TÖRÖK Ferenc, BÁNÓCZKI Tibor, LUKÁCS Csaba, KOLUMBÁN Gábor, SZABÓ Károly, CAKÓ Ferenc, SZIMLER Bálint, BÁN József şi VIDA Gábor. 

În programul Săptămânii Filmului Maghiar figurează şi o conferinţă pe tema reglementărilor din domeniul mass-mediei, protecţiei copilului şi finanţării producţiilor cinematografice, în cadrul căreia specialişti maghiari şi români vor prezenta comunicări.

Caietul program al Săptămânii Filmului Maghiar ediţia a 9-a:
http://bit.ly/1GOoMvM

0 comentarii: