Manasse by Abator Industries, miercuri la Eforie

Miercuri, 11 noiembrie a.c., de la ora 19:00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2, Bucuresti) este prezentat filmul MANASSE (1925) de Jean Mihail (1896-1963), un titlu de referinta al cinematografului românesc presonor (acum într-o copie restaurata digital în laboratorul ANF), cu acompaniamentul live al colectivului muzical Abator Industries. Intrarea este libera, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul, menit a omagia a capodopera putin cunoscuta a cinematografului românesc, fusese initial programat pe 31 octombrie a.c., când se împlineau 90 de ani de la premiera filmului MANASSE, însa a fost amânat din solidaritate cu victimele tragediei din clubul Colectiv.


Date film:
MANASSE
România, 1925, 54 min.; film mut, drama, adaptare dupa piesa omonima a lui Ronetti Roman; inserturi în româna
Regia: Jean Mihail
Scenariul: Scarlat Froda
Cu: Romald Bulfinski, Maria Ciucurescu, Pepe Georgescu, Iosif Kamen, George Aurelian, Ion Constantiniu, Dorina Demetrescu, Alexandru Finti, Nadia Nadejde, Wiky Lasukowska
O productie „National Film” / „Apollo Film”
Premiera: 31 octombrie 1925


Sinopsis film:
Lelia Cohanovici, o tânara evreica din Capitala, se îndragosteste de crestinul Matei Frunza, dar parintii ei, Nisim si Ester, doresc sa o marite cu coreligionarul lor Emil Horn. În ziua nuntii, la care vine tocmai de la Falticeni liderul spiritual al familiei Cohanovici, batrânul vaduv Manasse (bunicul Leliei), fata fuge la Matei. Legatura celor doi tineri si posibilitatea casatoriei lor sunt treptat acceptate de membrii familiei evreiesti, cu exceptia fanaticului Manasse. Trama acestui film despre intoleranta religioasa este axata, conform regizorului, „pe lupta dintre doua conceptii de viata, una patriarhala, legata pâna la absurd de traditii, si alta noua, libera si umana, subliniind triumful final al acesteia din urma.”

Informatii Abator Industries:Abator Industries este un colectiv muzical independent din Bucuresti, directionat in zona improvizatiei libere. Grupul, care trimite, prin abordarile sale sonore, la muzica contemporana, ambientala, sunete psihedelice si varii tendinte experimentale, a participat la o serie larga de experiente performative, având disponibilitatea artistica de a sustine atât concerte-concept, cât si proiectii de filme mute însotite de muzica. În 2012, cu ocazia centenarului filmului INDEPENDENTA ROMÂNIEI, trupa a acompaniat live proiectia acestuia la Cinemateca Eforie, unde în anul urmator a sustinut un concert în cadrul festivalului de film experimental Tripoteca. Alte filme clasice prezentate însotite de muzica grupului Abator Industries: NOSFERATU – O SIMFONIE A GROAZEI / NOSFERATU – EINE SYMPHONIE DES GRAUENS (Germania, 1922) de Friedrich Wilhelm Murnau, METROPOLIS (Germania, 1926) de Fritz Lang, PATIMILE IOANEI D’ARC / LA PASSION DE JEANNE D’ARC (Franta, 1928) de Carl Theodor Dreyer si VAMPIRUL / VAMPYR (Germania, 1932), al aceluiasi Carl Theodor Dreyer. Anul trecut, trupa a mai acompaniat o data live filmul MANASSE de Jean Mihail, în cadrul festivalului Cinemix de la Gura Humorului.

0 comentarii: