Instrumentul lui Leonardo da Vinci, la București

Către sfârşitului sec. al XV-lea, Leonardo da Vinci proiecta viola organista – instrument ce părea a fi un hibrid între clavecin, orgă şi viola da gamba. Pianistul Sławomir Zubrzycki este primul care reușește construirea ei și o aduce în premieră în România! Unicul concert în România al unui instrument unic în lume, va avea loc marți, 24 noiembrie, în cadrul Festivalului de Muzica Veche, la Palatul Bragadiru din București.
 
Viola organista este un instrument ce combină sonorităţile instrumentelor cu claviatură şi ale celor cu coarde şi arcuş, fiind inventat de către Leonardo da Vinci. El este singurul instrument de acest fel din lume. Povestea lui o puteți citi pe blogul nostru, getyourip.ro.
 
Vă invităm să audiați sonoritățile unice, colorate și cu tonuri surprinzătoare ale unui „ansamblu” de viola da gamba, sonorităţi ce ies la iveală dintr-un instrument cu claviatură.
 
În program: lucrări de Johann Sebastian Bach și Marin Marais
Sławomir Zubrzycki este pianist, clavicordist, claviolinist, compozitor și constructor de instrumente muzicale, originar din Cracovia. A absolvit în 1988 Academia de Muzică din Cracovia, iar după primirea unei burse Fulbright, și-a continuat studiile de pian la Conservatorul de Muzică din Boston, între 1990-1991.
 
Sławomir Zubrzycki a susținut concerte atât ca solist, evoluând împreună cu Orchestra Simfonică a Radioului Polonez, Capella Cracoviensis, Orchestra de Cameră Toruń, Sinfonieta Colegiului Imperial din Londra, cât și ca interpret de muzică de cameră, împreună cu Cvartetul Olgăi Szwajgier sau alături de Gwendolyn Bradley, Jadwiga Gadulanka, Andrzej Hiolski, în Polonia, Germania, Marea Britanie, Spania, Ucraina și Statele Unite ale Americii.
 
În 2009 Zubrzycki a descoperit urmele unei rarități absolute, și anume instrumentul proiectat de Leonardo da Vinci, care era aproape necunoscut și uitat. Planurile și schițele instrumentului, precum și comentariile olografe ale lui Leonardo, scrise în oglindă, se regăsesc în Codex Atlanticus, cea mai mare colecție de notițe a lui Da Vinci (peste 1000 de fișe), datând din perioada 1489-1492.
Instrumentul, denumit Viola Organista, nu a fost niciodată construit de Leonardo însuși. Timp de peste 500 de ani au existat mai multe încercări de a realiza copii individuale ale instrumentului, însă niciuna nu s-a bucurat de aprobarea muzicienilor contemporani. Fascinat de trecut, Zubrzycki a construit în perioada 2009 - 2013 propria versiune, pornind de la planurile lui Leonardo da Vinci, dar inspirându-se și din schiţele altor instrumente ale perioadei 1575 - 1625.
 
Recitalurile în premieră cu viola organista (18 octombrie 2013 la Cracovia, în cadrul Festivalului Regal Internațional de Pian de la Cracovia, și 21 octombrie, în cadrul Festivalului Conrad) s-au bucurat de un succes remarcabil.
 
Turneul european din 2014 al violei organista a cuprins recitaluri în cadrul mai multor festivaluri și emisiuni muzicale: Festivalul Muzical Mantta, Festivalul de Muzică Veche de la Stockholm, Wratislavia Cantans, Festivalul de la Ghent, Festivalul Kotor Art, Festivalul Copernicus, Anima Musica.
 
Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro

0 comentarii: