Prezenta Romaneasca Festival Locarno



Andreea Pătru va participa, alături de critici de film din toată lumea, la cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno, în cadrul celei de-a patra ediții a secțiuni Critics Academy. Festivalul are loc între 5 și 15 august 2015.
 
Invitația adresată Andreei Pătru este urmare a unei selecții riguroase organizate de Festivalul de Film de la Locarno în colaborare cu Indiewire, The Film Society of Lincoln Center din New York, Film Comment, Oficiul Federal Elvețian de Cultură, Asociația Elvețiană a Jurnaliștilor de Film, Centrul de Publicații de Artă al Universității de Artă din Zurich și Cineman.ch. În cadrul programului vor participa 10 critici de film din Australia, Canada, Italia, Peru, Marea Britanie și România alături de 4 critici de film din Elveția, aleși dintre peste 200 de aplicanți din toată lumea.
 
Programul este organizat de către editorul șef și criticul de film Eric Kohn de la Indiewire și de către Brian Brooks (Film Society of Lincoln Center). Acesta presupune mese rotunde cu invitații festivalului și întâlniri cu cineaști, directori artistici și alți jurnaliști de film și este destinat introducerii viitorilor critici de film în industria internațională.
 
Fondat în 2010 cu scopul de a asista dezvoltarea talentelor emergente, Locarno Summer Academy este un program de training pentru tineri cineaști, industrie, documentariști, critici de film și studenți. Programul include conferințe, studii de caz, workshop-uri, alături de nume cunoscute din industria filmului. Locarno Summer Academy este organizat cu sprijin de la Ernst Göhner Stiftung. Participanții vor redacta recenzii, articole despre evenimentele paralele, eseuri și analize asupra secțiunilor festivalului sau interviuri și vor cuprinde conferințele de presă.
 
Festivalul Internațional de Film de la Locarno are loc anual în luna august din 1946 în orașul elvețian Locarno și se află la cea de 68-a ediție. Misiunea sa de a descoperi și de a promova noi talente a lansat carierele multor cineaști de renume. Dedicat fimelor de artă, festivalul a început prin a evidenția cineaști italieni neorealiști precum Roberto Rossellini și a evoluat în direcția programării filmelor insolite din toată lumea. Lista de invitați a acestei ediții este diversă și include cineaști celebri precum Michael Cimino și actorul de renume Udo Kier, sau starul Hollywood Amy Schumer. Edward Norton va lua parte la o proiecție a filmului cult Fight Club, cu ocazia primirii Premiului de Excelență Moët & Chandon, iar retrospectiva regizorului american Sam Peckinpah este alt eveniment ce marchează proiecțiile festive ale ediției.
 
Andreea Pătru este critic de film și manager cultural. Licențiată în relații publice și comunicare cu lucrarea “Imagini cult în cinematografia lui Andrei Tarkovsky – o meditație crono/topogenetică”. A câștigat premiul CineMAiubit pentru critică de film și lucrează la proiectul “De la cubul alb la cutia neagră și viceversa. Imagine și iconografie în cinema și post-cinema”. A lucrat la Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, principala organizatoare a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și a fost coordonatorul centrului de artă Pavilion și director executiv al Bucharest Biennale - Bienala de Artă Contemporană București. Este masterandă în producție multimedia și audio-video. Articolele sale au apărut în Film Reporter, Gazeta de Constanța, Reforma, The Chronicle și diverse alte publicații. În prezent lucrează pentru Tenerife Shorts - Festival Internațional de Scurtmetraje din Tenerife.

0 comentarii: