Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF



Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă cu o serie de evenimente importante, iar publicul va fi răsplătit cu proiecții speciale, concerte și întâlniri cu invitații TIFF. Miercuri, 3 iunie, este Ziua Maghiară, iar joi, 4 iunie, este Ziua HBO. Simultan, au loc evenimente dedicate industriei de film din România. Zilele Filmului Românesc au loc între 4 și 6 iunie, cu 31 de producții.
 
ZILELE FILMULUI ROMÂNESC. Cu această ocazie, pe 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic  are loc proiecția de gală a filmului Proba de microfon (1980), în prezența regizorului Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF. Apoi, de la 21.45, în Piața Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu cu filmul său premiat la Cannes, Comoara. Miercuri începe competiția de scurtmetraje românești, la Cinema Florin Piersic, cele trei calupuri fiind programate de la 18.00, 20.15 și 22.30. Sute de reprezentanți ai industriei de film din România sunt așteptați la Cluj pentru Zilele Filmului Românesc.
 
Vor avea premiera națională la Cluj, în prezența realizatorilor, filmele București NonStop (r. Dan Chișu),  Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Bondoc (r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), Stația Iezer 15 033 (r. Iulia Matei), Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Țofei). Vineri, ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenților, o proiecție specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.
 
ZIUA MAGHIARĂ - invitați renumiți și șase filme în premieră, pe 3 iunie. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall. Proiecția în prezența regizorului va avea loc de la ora 16.00, la Cinema Florin Piersic. Isaach de Bankolé, actor favorit al lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Miraj / Mirage - ora 18.00, Casa de Cultură a Studenților. Două concerte au loc cu ocazia acestei zile: după ora 21.00, la Casa Tranzit, artistul Tibor Szemző va prezenta un concert multimedia, acompaniat vizual de filmele sale experimentale. De la 22.45, la Casa TIFF, vor veni cei de la sZempöl Offchestra, cu melanjul lor balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunió, Hungarian National Film Fund și Institutul Balassi din București.
 
ZIUA HBO. Ziua dedicată acestui partener de lungă durată al TIFF-ului aduce documentare originale românești, ca multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Producția americană Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko), va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecție maraton. Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu) are parte de o proiecție specială, în premieră în România.
 
INVITAȚI ȘI MASTERCLASS-URI. Personalități ale industriei de film se întalnesc cu publicul la TIFF Lounge în Piața Unirii zilnic, între 2 și 6 iunie, de la ora 17.00. Miercuri, actorul Isaach de Bankolé va povesti despre experiențele sale cu Jim Jarmusch, dar și cu Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu la filmările Miraj, iar joi publicul se va întâlni cu echipele filmelor românești prezentate la Cannes 2015: Comoara - Corneliu Porumboiu, Cuzin Toma, Adrian Purcărescu; Un etaj mai jos - Radu Muntean, Teodor Corban; Ramona - Andrei Crețulescu, Codruța Crețulescu, Rodica Lazăr. Transilvania Talent Lab prezintă o serie de masterclass-uri cu experți în regie, scenaristică, actorie și distribuție, în Mansarda Napoca 15. La prima întâlnire, joi, 4 iunie, la ora 15.00, vine Clare Downs, scenaristă cu experiență vastă în consultanța pe scenarii. Despre distribuția de film în context digital va vorbi, de la 17.30, Jon Reiss, denumit de Variety unul din cei „10 regizori de film pe digital care trebuie urmăriți”.
 
PROIECȚII SPECIALE. Miercuri se redeschide Depozitul de filme, reactivat anul trecut prin campania „Salvați Marele Ecran!”. Până duminică, vor fi acolo târguri, concerte, petreceri și filme. Programul începe de la ora 14.00, iar fiecare zi este concentrat în jurul unei teme - miercuri este ziua IT, punctată de filmul lui Dan Chișu, Youtube Bazaar, de la 21.45; joi este ziua punk, care se va încheia cu filmul Zivan Makes a Punk Festival și concertul Datum Vyroby, de la 21.30. Programul Depozitului de filme este prezentat în parteneriat cu MOL România. Competiția locală își proiectează finaliștii și își premiază câștigătorii miercuri, de la ora 19.30, la Cinema Arta, iar intrarea este liberă. În aceeași zi, de la ora 21.30, la Casa TIFF va fi proiectat un documentar produs de Digi World, despre Călușarii din Bârla. Înainte de proiecție, de la ora 19:30, călușarii vor fi în Piața Unirii și apoi pe străduțele din centru, în formație completă. De ce eu?, lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, va fi proiectat în Piația Unirii tot miercuri, dar de la 21.45.
 
CONCERTE ȘI EXPOZIȚII. Seara de joi va fi animată de două concerte speciale. Danezul Kim Larsen - unul dintre cei mai apreciați muzicieni neofolk - prezintă proiectul Of the Wand & the Moon la Casa TIFF, de la ora 21.30. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neofolk-ului. La Hotel Continental, Robin and the Backstabbers fac lansarea clujeană a noului lor album, Arhanghel'sk, de la ora 22.00. Tot joi, de la ora 17.30, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul expoziţiei de fotografii realizate pe platourile de filmare de Silviu Gheție, în prezența artistului.
 
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
 
www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 |
Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

0 comentarii: