„Incendiul” câștigă Trofeul Transilvania 2015



Filmul argentinianIncendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câștigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, la Teatrul Național Cluj, la gala de închidere a celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).Premiul în valoare de 15.000 de euro a fost prezentat pe scenă deactrița Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competiției, și Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu. Regizorul, care a fost prezent la Cluj la începutul săptămânii, a transmis un mesaj video.Juriul a premiat drama cuplului aflat într-un moment de criză „pentru vitalitate, ambiție și pentru conștientizarea riscurilor unui subiect complex”.Ceremonia de decernare a premiilor va fi difuzată duminică, 7 iunie, de la ora 21.10, pe TVR1.

Alături de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selecționer, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriță) șiJuliette Lepoutre (producător), a decis și Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5000 de euro. Juliette Lepoutre, alături de Alteța Sa Regală, Principesa Maria, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva și Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lecția / The Lesson / Urok. Același film i-a adus actriței Margita GoshevaPremiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising.Pe scenă, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a spus că „regizorii celor 12 filme din competiție sunt, în opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondială. Eu le ofer tuturor câte un Trofeu Transilvania simbolic”.Chirilov le-a mulțumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o amplă retrospectivă anul acesta, și Cristi Puiu, pentru momentele minunate oferite în festival.

Tudor Giurgiu a declarat pe scenă că „au fost două recorduri la TIFF anul acesta –  a fost ediția cu cea mai bună vreme, și cea cu cel mai mult public. S-au vândut cu 27% mai multe bilete ca anul trecut, sunt peste 65.000 de spectatori până în acest moment”.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1500 de euro, oferit de HBO, a mers cătreDespre oameni și oi / Rams / Hrútar, în regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), „un portret social și personal, reflexiv și extrem de cursiv”, conform juriului. Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé.Același film a fost și favoritul spectatorilor de la TIFF, câștigândPremiul Publiculuipentru un film din competiție, oferit de MasterCard.Cel mai popular film din întreaga selecție a fost Operaţiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia.Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat drameirusești Test / Ispytanie, regizată de Aleksandr Kott.
 
Sute de invitați, spectatori și jurnaliști au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Pe covorul roșu – actrița Nastassja Kinski și actorii Isaach de Bankolé și Marin Moraru, Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Alteța Sa Regală, Principesa Maria, prezentatorii TV Andreea Esca, Amalia Enache și Cătălin Ștefănescu, artistul Adrian Ghenie, Roberto Olla,directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, actrițele Manuela Hărăbor, Maria Popistașu, Crina Semciuc, Cecilia Bârbora, Irina Gărdescu, Rodica Lazăr, Andreea Vasile, actorii Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Alexandru Bindea, regizorii Mircea Daneliuc, Cristi Puiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Andrei Crețulescu, Dan Chișu, producătoarea Ada Solomon.

Tudor Giurgiu a introdus-o pe invitata de onoare a serii, Nastassja Kinski, distinsă cu Premiul Special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale, rememorând cum văzut filmul Tess al lui Roman Polanski, în anii 80, la actualul cinematograf Florin Piersic din Cluj. Actorul Marin Moraru a fost distins la rândul său cu Premiul de excelență, prezentat de Cătălin Ștefănescu și Andreea Esca.Marin Moraru a mulțumit festivalului și publicului, spunând că „această scenă m-a primit de multe ori prin turneele mele prin țară. Un public cald și iubitor, la fel cum sunteți și dumneavoastră”. Tudor Giurgiu a citit pe scenă o scrisoare trimisă lui Marin Moraru, cu această ocazie, de către Florin Piersic.

Actorul britanic Richard Johnsona fost omagiatpost-mortem cu un Premiu pentru întreaga carieră, in memoriam. Johnson a interpretat în 1968 rolul comandantului roman Tiberius în filmul Columna, de Mircea Drăgan, și a putut fi văzut anul acesta în competiția TIFF, în filmul Radiator, de Tom Browne, care a ridicat premiul la gală. Actorul a încetat din viață în noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai puțin de 24 de ore înainte de decernarea premiilor. Richard Johnson s-a născut în 1927, în Londra. A avut peste 130 de apariții pe marele și micul ecran. Debutul său în lungmetraj a avut loc în 1959, când a primit un rol important în producţia MGM Never So Few, alături de Frank Sinatra şi Gina Lollobrigida. A mai jucat în The Haunting (1963, r. Robert Wise), Julius Caesar, alături de Charlton Heston (1970), Zombie (1979, r. Lucio Fulci), Lady Jane(1986), Scoop (2006, r. Woody Allen), The Boy in the Striped Pyjamas (2008).

Pentru al doilea an la rând, Corneliu Porumboiu și-a adjudecat, cu filmul Comoara,Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro, constând în servicii de post-producție oferite de Cinelabs România. Anul trecut, a fostdistins cu același premiu pentruAl doilea joc. Nicolae Constantin Tănase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank, pentru Lumea e a mea.Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetrajle-a fost acordat ex aequo filmelorRamona, de Andrei Crețulescu, și Black Friday, de Roxana Stroe. O Mențiune Specială în aceeași categorie i-a revenit luiPavel, în regia lui Alexandru Ranța. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre,în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a mers cătreEl bosque negro, de Michael Spiccia.
 
A doua ediție a Transilvania Pitch Stop a adus pe scenă tineri regizori români cu proiecte în dezvoltare, premiați în urma sesiunilor de prezentare în fața producătorilor și cineaștilor români și străini. În cadrul TPS, dedicat regizorilor aflați la debut sau la al doilea film, au fost acordate două premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro, oferit de TIFF și Diferit, a fost câștigat deproiectul Ivanei Mladenovic, Soldații / The Soldiers,iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award,oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit lui Bogdan Mureșanu, cu 1985.
 
În ideea de a dezvolta producția de film în regiune,TIFFsprijină filmele scurte și documentarele unor cineaști locali:Premiul Competiției Locale, în valoare de 1500 euro, oferit de Allianz-Țiriac, merge la Ridică-te și umblă! / Kelj fel, és jársz!, de Bán József. Mențiunea Specială a aceleiași competiții, în valoare de 300 de euro, oferită de Fabrica de Pensule, i-a fost oferită luiSorin, de Sofia Iulia Nelega.
 
Premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului pentru adolescențiLet’s Go Digital!, oferit de UPC, a fost câștigat de Păpușa de cârpă, de Georgiana Barcan, Delia Tărcăoanu și Luca Nicolaescu.Cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez, a fost distins filmul Viață sălbatică / Vie sauvage, r. Cédric Kahn (Belgia-Franța).
 
Ținutele actorilor din programul 10 pentru FILM, prezentați pe scenă la gala de închidere, ale lui Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă, managerul festivalului, au fost asigurate de Tudor. Personal Tailor.

***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Mașinaoficială: Mercedes-Benz
Sponsori: MasterCard, HBO, MOL Romania, Allianz-Țiriac, SILVA, Pepsi, TenarisSilcotub, EuroGSM, Energobit, RețeauaPrivată de sănătate REGINA MARIA, Jameson, Xerox, TNT, PMA Invest, Naturlich, Arovit, Lecom
www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 | Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

0 comentarii: