Explorare prin plimbare – O serie de trasee prin care vei redecoperi Bucureștiului

Vrei ca orașul tău să fie cel mai cool oraș din Europa? Există oportunitatea ca
în 2021 Bucureștiul să se alăture listei de orașe ce au purtat vreme de un an titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Asociațiile ARCEN, Bucureștiul meu drag, Make a Point și Zeppelin susțin candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 și pornesc pentru prima oară într-o explorare comună, la care te invităm și pe tine! 

Facem împreună exercițiul redescoperirii la pas al orașului cu care suntem obișnuiți, dar care ne ascunde nebănuite surprize. 

Pentru că Bucureștiul nu este un oraș care se dezvăluie la prima vedere, ci invită la
explorare, îți propunem să ni te alături între 15 iunie și 15 iulie, pentru a redescoperi orașul prin lupa cotidianului. Dacă treci de învelișul său gri, dincolo de clădirile gri și coloșii de beton, vei vedea orașul complex, cu personalitate, istorie și povești, frumosul București. Hai să devenim turiști în propriul nostru oraș și să descoperim, să redescoperim și să lăsăm Bucureștiul să ne surprindă!

Ai de ales între următoarele trasee:

Make a Point: Trasee de redescoperire a Pantelimonului

Duminică, 21, 28 iunie și 5, 12 iulie | orele 10:00
Punct de plecare: Hanul Gabroveni

Facebook event: http://www.facebook.com/events/1624543287792143/

„Nu vă supărați, unde e Mega Mall-ul? La Electroaparataj, lângă Mc.” Bucureștiul se schimbă și nu neapărat dinspre centru. Periferia, spațiul de „după blocurile gri”, a cunoscut o transformare radicală în ultimii 20 de ani. Fabrici și uzine socialiste au
lăsat loc spațiilor de consum, dormitoarele muncitorilor au devenit mai pestrițe ca niciodată, hip hop-ul și-a pierdut subiectul. 

Duminică, 21 iunie 2015 | orele 10:00 – 12:30

Duminică, 12 iulie 2015 | orele 10:00 – 12:30 

Primul traseu de redescoperire a Pantelimonului.
Punct de plecare: Hanul Gabroveni. Plecând din apropierea pieței Unirii, vom intra în cartier prin stația de metrou Inginer Costin Georgian. Hai să vedem ce s-a întâmplat cu principalele obiective industriale ale cartierului: uzinele Faur, Republica, Granitul, Electroaparataj și să vorbim despre dinamica acestor spații. Ne vom așeza și vom povesti pe locul fostelor căi ferate ce serveau transportului de marfă și de navetiști. Ulterior vom privi cartierul-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (turnul de apă al Postăvăriei Romane), trasând în continuare itinerariul. Ne vom opri scurt în fața unuia dintre puținele monumente realist-socialiste încă în picioare — statuia 1907, aflată acum în Parcul Florilor.
Pentru noi este un spațiu de tranzit spre Biserica Mărcuța, una dintre cele mai vechi din București, înghițită de cartier și aura sa. Trecând prin cimitirul vecin bisericii, vom ajunge la Balta Dobroiești, punctul extrem al cartierului și casă pentru un întreg ecosistem. Vom urca valea spre cartier, vom traversa artera principală, și, trecând prin Parcul Morarilor, vom închide cercul la stația Costin Georgian.

Duminică, 28 iunie 2015 | orele 10:00 – 12:30

Duminică, 5 iulie 2015 | orele 10:00 – 12:30 

Al doilea traseu de redescoperire a Pantelimonului.
Punct de plecare: Hanul Gabroveni. Ne întâlnim la Hanul Gabroveni, dar ajungem în Pantelimon pe la stația de metrou Inginer Costin Georgian. Pentru a înțelege mai bine dimensiunea de cartier-dormitor înconjurat de industrie, vom vizita împrejurimile fostei Fabrici de Sticlă, cât și puțin cunoscuta junglă urbană din Parcul Sticlăriei. Traseul va ocoli pe cât posibil străzile principale, astfel încât eclectismul vieții din spatele blocurilor va ieși în evidență. Urmatorul popas va fi la fostul târg de vechituri de pe malul Bălții Dobroiești. Vom face o scurtă oprire la statuia 1907, mutată în Parcul Florilor, pentru a intra mai profund in istoria socialistă. Binecunoscuta Piața Delfinului – sau „circul foamei” – va fi un punct de oprire dedicat evoluției arhitecturale a mall-urilor în București. Un penultim loc de popas va fi peninsula de pe lacul Fundeni, un spațiu rezidențial inedit, iar turul se va încheia cu o panoramă a cartierului privit de la înălțime, de pe Turnul de Artă. În cele din urmă vom lăsa cartierul în spate la stația de metrou Inginer Costin Georgian.

Despre celelalte trasee gasiti mai mutle detalii pe link-uri:

ARCEN http://www.facebook.com/events/1658833377664669/

Bucurestiul Meu Drag: http://www.facebook.com/events/1440226712952212/

Zeppelin: http://www.facebook.com/events/769219283198001/

###

Make a Point este o Asociație culturală înființată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roșca și artistul vizual Alma Cazacu, care aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind.
Asociația organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, seminarii, workshop-uri și este un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. În 2012 și în 2014, Make a Point a câștigat Premiul al II-lea și respectiv al III-lea pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile.

Pentru programări sau alte informații ne găsiți la: point@makeapoint.ro
[For appointments or other infos, you can find us at]

Sau pe Facebook.

Daca nu ați mai fost la Make a Point, urmăriți link-ul:
[If you haven't been to Make a Point befoore, follow this link]

www.makeapoint.ro/info_contact

0 comentarii: