„De ce eu?”, premiat în Rusia, la festivalul dedicat lui Andrei Tarkovski



Regizorul Tudor Giurgiu a câștigat Mențiunea Specială pentru „înaltul profesionalism în lucrul cu actorii din filmul De ce eu?” duminică seara, la gala de închidere a Festivalului Internațional de Film Zerkalo (Oglinda), dedicat  marelui cineast Andrei Tarkovski și organizat în orașul Ivanovo, Rusia. Trofeul i-a fost înmânat de renumitul regizor rus Aleksandr Sokurov, membru al juriului competiției, alături de Emmanuel Carrère, Serghei Choban, Maria Mironova, Fridrik Thor Fridriksson, Ilia Kutik, Krzysztof Gierat, Pavel Kaplevici și Alina Rudnitskaia.
Președintele festivalului este Pavel Lungin, recunoscut pentru Taxi Blues, Luna Park sau Ostrov.
 
Următoarea oprire pentru De ce eu? este Festivalul Internațional Art Film Fest, cel mai important eveniment de gen din Slovacia, ajuns la a 23-a ediție. Festivalul are loc între 19 și 26 iunie, în Trenčianske Teplice și Trenčín. De ce eu? va fi proiectat în secțiunea European Corner, dedicată celor mai importante producții europene recente.
 
Din 14 iunie, De ce eu? poate fi vizionat online pe platforma HBO GO. Filmul este disponibil atât pentru publicul internaţional, cât și pentru cel din România şi Republica Moldova. Pentru a viziona filmul, este necesară crearea unui cont.
 
Pe marele ecran, De ce eu? a fost văzut până în prezent de peste 55.000 de spectatori. În Piața Unirii Open Air, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a strâns peste 2000 de spectatori. A avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la Festivalul de Film de la Sofia.
 
Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa. Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

0 comentarii: