Expoziția „New Technologies – Discover Poland”

Sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 19.00, la Modulab din București (str. Viitorului nr. 153) va fi vernisată expoziția „New Technologies – Discover Poland”. Proiectul este compus dintr-un catalog distribuit gratuit, care conține 37 de invenții poloneze puse deja în aplicare sau care au acest potențial, și o expoziție care prezintă 16 dintre aceste invenții. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 1 iunie a.c.

Vizitatorii vor putea vedea și un prototip din JUSTPEN – dispozitivul de scris cu degetul pentru utilizatorii cu mobilitate limitată a mâinilor sau alte deficiențe fizice.

Proiectul a fost pregătit de către cele mai prestigioase instituții poloneze din domeniu: Academia de Științe, Oficiul de Stat pentru Invenții și Asociația Inventatorilor și Raționalizatorilor Polonezi. Invențiile alese pentru proiect au fost propuse, în cea mai mare parte, de către instituții de cercetare și universități tehnice din Polonia, iar criteriile de selecție a obiectelor au fost valoarea de fond a proiectelor, dar și utilitatea lor practică. Expoziția are caracter universal și se adresează specialiștilor, dar și publicului larg, având drept scop prezentarea atât a potențialului științific și novator al obiectelor, cât și aplicabilitatea lor în viața de zi cu zi. Dintre invențiile prezentate în cadrul expoziției amintim valiza troller cu cântar integrat, sistemul pentru examinarea învelișului avioanelor bazat pe vibrotermografie, SHIBA - vehiculul special dotat cu un georadar destinat detectării şi neutralizării dispozitivelor explozive artizanale, cimentul roman pentru conservarea și restaurarea monumentelor arhitecturale, metoda directă pentru detectarea proteinelor în serul sanguin, CYBERFISH – robotul biomimetic subacvatic cu propulsie ondulatorie ș.a.

0 comentarii: