Ecaterina Vrana, Disper, deci exist. - în locul finisajului, o aniversare: Spațiul Aiurart împlineşte trei ani!

Ecaterina Vrana, Disper, deci exist. - în loc de finisaj, aniversare: Spațiul Aiurart împlineşte trei ani!

Miercuri 27 mai, începând cu ora 19, vă invităm la o seară cu expoziţia Ecaterina Vrana "Disper, deci exist." - în loc de finisaj şi aniversarea a 3 ani şi 50 de expoziţii la Aiurart.

Expoziția Ecaterinei Vrana, "Disper, deci exist.", organizată împreună cu MARe (Muzeul de Artă Recentă) la Aiurart şi Cartureşti Carusel, reunește lucrări selectate din cele mai importante colecții de artă contemporană din capitală.

"Tablourile Ecaterinei Vrana nu sînt deloc un joc secund, mai pur, ci un joc primar, cel mai impur şi dur: jocul celui care disperă fără oprire, uluit că durerea nu ucide, ci dă dependenţă, existenţă." Erwin Kessler, curator.

Ecaterina Vrana | Disper, deci exist.
Curator: Erwin Kessler
22 aprilie - 31 mai 2015
@Spațiul Aiurart, luni-sambătă 15-19h
@Cărturești Carusel, luni-duminică, 10-24h
O expoziție organizată de Aiurart şi MARe (Muzeul de Artă Recentă)

"Ecaterina Vrana are o problemă: pictura ei este înecată în viaţă. Incapabilă de distanţă, de concept, de reflecţie, de critică, de strategie sau de activism, de lucruri inteligente şi de bun simţ, pictura ei se complace în ea însăşi, în viaţa ei tumultos de accidentată. Pictura-i o lipitoare ce suge tot sîngele stricat, învineţit de loviturile primite ceas de ceas. Grasă şi lucioasă ca lipitoarea sătulă, pictura cade peste privitorul îngrozit de impudoarea stridentă: din tablouri se scurg toate ororile unui eu complet descoperit, peste care nu e aruncat nici măcar vălul subţire al culturii, lăsînd să se vadă, de aproape, poftele cele mai năstruşnice, dar şi cele mai amănunţite liste cu datorii.
Arta Ecaterinei Vrana este primitivă, primordială, uitată în Lascaux. Pînzele sînt pentru ea doar un surogat al peretelui de peşteră, pe care îl mînjeşte mereu cu pigment, în speranţa că vaca, oaia, puiul, omul pictat acolo o să-i cadă în mrejele vrăjilor sale şi-o să-şi poată ospăta apoi pe săturate gloata de spaime ce-i dă ghes. De aceea tablourile sale nu sînt deloc "un joc secund, mai pur", ci un joc primar, cel mai impur şi dur: jocul celui care disperă fără oprire, uluit că durerea nu ucide, ci dă dependenţă, existenţă." Erwin Kessler

Expoziția, ce reunește lucrări selectate din cele mai importante colecții de artă contemporană din capitală, poate fi vizitată până în 31 mai 2015 în Spațiul Aiurart (Lirei, 21) în fiecare zi, de luni până sambată, între orele 15:00 - 19:00 şi la Cărtureşti Carusel (Lipscani, 55), în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 - 24:00. A doua supantă a librăriei-manifest este un spaţiu dedicat artei contemporane, cu un program expoziţional propus de Aiurart alcătuit din selecţii curatoriale retrospective, deopotrivă adecvate amplasării în această agora şi relevante pentru istoria artei recente.

0 comentarii: