Bookfest: "Cehia - Republica literaturii" la final



„Bookfest s-a deschis anul acesta către valorile unei Europe multi-polare, în primul rînd datorită literaturii cehe” (Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii)
 
„Interesul românilor pentru literatura cehă este incredibil”, „Bookfest s-a deschis anul acesta către valorile unei Europe multi-polare, în primul rînd datorită literaturii cehe”, „Proiectul «Cehia – Republica literaturii» a constituit o extraordinară oportunitate în promovarea literaturii cehe de azi” – acestea sînt concluziile care se pot desprinde, la finalul celor cîteva zeci de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „Cehia – Republica literaturii”, Cehia – invitat de onoare la Bookfest 2015. 
Un bilanț la care au acceptat să ia parte atît reprezentanții autorităților românești, precum Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii, sau Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România, cît și reprezentanții statului ceh: Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe în România, sau Radim Kopáč, coordonatorul proiectului „Cehia – Republica Literaturii”, din partea Ministerului Culturii Republicii Cehe.
Proiectul „Cehia – Republica literaturii” a prilejuit iubitorilor de literatură din România întîlnirea cu 6 nume de primă mările ale literaturii cehe contemporane, în cadrul a peste 20 de evenimente.
România a fost țară invitată de onoare a Tîrgului Internațional „Lumea Cărții” de la Praga în anul 2012, o excelentă ocazie de a aduce scriitorii români mai aproape de cititorii cehi. Proiectul Republica Cehă, invitat de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest ediția 2015 a contribuit, cu siguranță, la consolidarea relațiilor culturale dintre cele două țări.


Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii: „Anul acesta, Republica Cehă a fost mai mult decît un simplu invitat de onoare. Standul național ceh împreună cu cartea cehă apărută la marile edituri din România au redimensionat însuși Salonul Internațional de Carte Bookfest. Dintr-un tîrg occidentalo-centric, Bookfest s-a deschis anul acesta către valorile unei Europe multi-polare, în primul rînd datorită literaturii cehe. Prin Cehia, Europa Centrală, diversitatea ei și spiritul ceh de opoziție față de totalitarismele de tot felul au configurat o altă imagine a Bătrînului Continent. Scriitori clasici – Hasek, Čapek – și moderni – Hrabal, Havel, Kundera – au înfățișat o literatură cehă originală și profundă.”

Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe în România: „Sînt cu adevărat surprins în mod foarte plăcut și, bineînțeles, entuziasmat de interesul și atenția pe care publicului larg și comunitatea literară au acordat-o, pe tot parcursul Salonului de Carte Bookfest 2015, literaturii cehe. Pentru Republica Cehă, este un semnal clar că în România are prieteni și că cititorii români se interesează cu adevărat de literatura cehă. Asta merită admirație, iar pe noi ne obligă, în sensul bun al cuvîntului, la dezvoltarea acestor relații în domeniul literaturii.
La sfîrșit, aș vrea să le mulțumesc încă o dată organizatorilor tîrgului pentru învitația Republicii Cehe ca un invitat de onoare, precum și tuturor partenerilor pentru colaborarea de succes.”

Radim Kopáč, coordonatorul proiectului „Cehia – Republica Literaturii”, din partea Ministerului Culturii Republicii Cehe: „Interesul românilor pentru literatura cehă este incredibil. Mulţumiri din inimă pentru ocazia de a fi fost invitaţi de onoare la Bookfest!”

František Zachoval, Directorul Centrului Ceh București: „Statutul de invitat de onoare la Bookfest a generat mai multe acorduri care vor sprijini într-o și mai mare măsură literatura cehă în România. Am primit asigurări că vor apărea mai multe traduceri, ediţii speciale şi că alţi autori cehi vor fi invitaţi în România. Amintesc în mod special faptul că prezenţa Republicii Cehe a fost remarcată de media românești, care au acordat o atenţie deosebită standului naţional, lecturilor, proiecţiilor şi discuţiilor. Cele mai apreciate întîlniri au fost cele dedicate lui Milan Kundera, Václav Havel şi Bohumil Hrabal, la care au participat de altfel personalităţi precum Mircea Cărtărescu, Adrian Cioroianu, Gabriel Liiceanu, Filip Florian sau Ioana Pârvulescu.
Standul  nostru a avut la bază un concept ecologic, fiind foarte deschis către public, drept care a şi devenit, pe parcursul zilelor de tîrg, unul dintre cele mai vizitate spaţii de la Bookfest.”

Mihai Mitrică, Director Executiv, Asociația Editorilor din România, organizatorul principal al Bookfest: „Mi-a plăcut mult standul Republicii Literaturii și m-am bucurat să văd cum publicul Bookfest a fost atras într-o plăcută capcană de numeroasele evenimente și traduceri din marii autori cehi pe care Centrul Ceh le-a adunat acolo. Mărturisesc acum că l-am votat pe Kundera ca președinte al Republicii Literaturii.”

Ștefania Nalbant, Curtea Veche Publishing: „Proiectul «Cehia – Republica literaturii» a constituit o extraordinară oportunitate în promovarea literaturii cehe contemporane publicate de noi în cadrul colecției «Cartea cehă». Cartea lui Tomáš Zmeškal, Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, a fost, la Bookfest, cel mai bine vîndut tilu al colecției și al doilea cel mai bine vîndut titlu în ceea ce privește traducerile din literaturile lumii publicate de Curtea Veche Publishing.”

Organizatori: Ambasada Republicii Cehe în România, Ministerul Culturii Republicii Cehe, Centrul Ceh București
Parteneri: Curtea Veche Publishing, Editura Jumătatea Plină, Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Proiect sprijinit de: CEZ România, Staropramen

0 comentarii: