TRIBUL - sau regulile nescrise ale semnelor- din 27 martie în cinematografe



TRANSILVANIA FILM anunță premiera în cinematografe a producției ucrainiene "Tribul / Plemya". Regia filmului ce va avea premiera în cinematografele din țară pe 27 martie este semnată de Myroslav Slaboshpytskiy și este câștigătorul Marelui Premiu al Săptămânii Criticii și Premiului France 4 de la Cannes în 2014..
 
Serghei, un adolescent surdo-mut, este trimis la un internat pentru tineri cu dizabilităţi. Aici, trebuie să îşi găsească locul în „trib” - o reţea a şcolii care are de a face cu infracţiuni şi prostituţie. Luând parte la mai mute jafuri, reușește să fie avansat în cadrul organizaţiei, însă când o întâlneşte pe Ana, concubina conducătorului, acesta ajunge să încalce toate legile nescrise ale tribului.
 
Trailerul filmului poate fi văzut aici:

 
În rolurile principale spectatorii îi vor putea vedea pe Grigoriy Fesenko și pe Yana Novikova, amândoi actori surdo-muți. Filmul este o producție GARMATA Film și realizat cu sprijinul Ukrainian State Film Agency (UA), Hubert Bals Fund of International Film Festival Rotterdam (NL), Rinat Akhmetov Foundation «Development of Ukraine» (UA) și este distribuit în România de către TRANSILVANIA FILM.  Filmul este și câștigător al Premiului Descoperirea Europeană a Anului la Premiile Academiei Europene de Film în 2014, a câștigat Premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Tesalonic, câștigător la premiului pentru Cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Ghent și la Festivalul de la Motovun.
 
MYROSLAV SLABOSHPYTSKIY este născut în 1974 la Kiev, în Ucraina și a absolvit secția de regie a departamentului de film al Institutului de Stat de Teatru și Artă din Kiev. Cel de-al doilea film al său, Diagnosis, a candidat pentru Ursul de Aur. În toamna lui 2010, a primit un grant de dezvoltare pentru primul sau lungmetraj de ficţiune THE TRIBE / TRIBUL de la fondul Hubert Bals  al Festivalului de Film de la Rotterdam. Myroslav Slaboshpytskiy este membru al Academiei Europene de Film din anul 2013.
 
Myroslav Slaboshpytskiy: Mă gândeam să fac acest film încă de acum 20 de ani. Este, în orice caz, un omagiu adus filmului mut, în care actorii comunicau prin pantomimă. Ştiu că aceste filme sunt produse aproape anual, cu mai mult sau mai puţin succes. Dar toate filmele pe care le-am văzut eu erau stilizate în genul filmului mut. Pentru mine, scopul a fost acela de a face un film mai realist, un film mut în mod natural, care să fie înţeles cu uşurinţă, chiar dacă nu se foloseşte de cuvinte. În zilele noastre sunt multe filme, mai ales filme de televiziune, la care poţi să asculţi doar. Publicul şi-a format această deprindere. Pe de altă parte, sunt filmele în care actorii tac tot timpul.  Şi eu am făcut un astfel de film, un scurtmetraj. Dar acum, cu THE TRIBE / TRIBUL, am găsit o altă cale, o cale unică, potrivită pentru filmul meu. Limbajul semnelor este ca un dans, un balet, o pantomimă, un teatru kabuki etc. Pe de altă parte, nu este nimic grotesc în asta; oamenii comunică de-adevăratelea în felul acesta. Şi oricum, progresele medicinei ne spun că limbajul semnelor va fi în curând un limbaj mort. Nu va mai exista deloc. Eu însă găsesc fascinant acest limbaj şi ţin să împărtăşesc acest sentiment cu publicul.
 
Nu am luat nici un pic în calcul ideea de a face acest film cu actori cu auz normal. Cred că ar fi ieşit un cu totul alt fel de film. Limbajul corporal, limbajul semnelor pe care îl folosesc, sunt absolut naturale pentru surdo-muţi. Şi foarte individuale. Mult mai individuale decât franceza, rusa sau germana vorbite de o persoană anume. Pentru că un om care vorbeşte se foloseşte doar de muşchii feţei pentru a pronunţa, pe când surzii folosesc întreg corpul pentru a comunica. Şi asta este ceea ce îi face unici şi extrem de interesanţi.
 
“Acțiunile, emoțiile și impulsurile disperate creează un impact mult mai puternic decât cuvintele în Tribul, un film indrăzneț și suprinzător care machează debutul fantastic al regizorului ucrainean, Myroslav Slaboshpytskiy.” Variety
 
Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în cinematografele din București, Cluj, Brașov, Constanța, Pitești, Targu Mureș, Deva, Craiova, Iași, Botoșani, Piatra Neamț.
 
Partenerii de promovare pentru acest titlu sunt: AaRC, Cărtureşti, Cinefan, Cinemagia, Cinema RX, Cooperativa Urbană, Vice, Film Reporter, Dobro Show, Music Channel, Oraşul Meu, LiterNet, Post Modern, Sub25, Urban Things, Șapte Seri, Veioza Arte, Zile şi Nopţi.

0 comentarii: