Luni incepe One World Romania 2015

Luni, 16 martie incepe cea de-a opta editie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. Anul acesta motto-ul festivalului este „kino-maidan” – locul de unde pleaca privirile documentaristilor si catre care se intorc filmele lor - la Bucuresti, ca si la Sao Paulo sau la Kiev. Aruncam o privire asupra maidanelor de pe 5 continente si ii asteptam pe bucuresteni la proiectii si evenimente conexe sa discutam impreuna despre cateva dintre cele mai presante probleme ale societatii in care traim.

Cele 42 de filme ale selectiei de anul acesta sunt impartite in mai multe sectiuni: „Demo +/- Cratie”, „Tovarase capitalism”, „Razboaie contra naturii”, „Adulti de nevoie”, „Traume” si „Focus: Africa”.  Ca in fiecare an, festivalul a invitat la Bucuresti o personalitate a filmului documentar – de data aceasta producatorul german Heino Deckert, care va sustine un masterclass sambata, 21 martie, incepand cu ora 12:00 la Cinema Elvire Popesco. De asemenea, sectiunea dedicata lui, „Portret de producator” ofera spectatorilor sansa sa vada patru dintre filmele premiate de el, cu subiecte legate de drepturile omului. O sectiune speciala anul acesta este dedicata justitiei, iar in cadrul ei va fi prezentat documentarul „The Serbian Lawyer”, al carui regizor, Aleksandar Nikolic si protagonist, Marko Sladojevic vor fi prezenti la Bucuresti in timpul festivalului.

Trei filme realizate in 2014 de regizori romani sunt prezente in selectia acestei editii de One World Romania, „Toto si surorile lui” si „Waiting for August” s-au mai bucurat de proiectii in tara, dar documentarul „Outside” al regizorului Andrei Schwartz va fi proiectat joi, 19 martie, de la ora 20:30 la Elvire Popesco, in premiera in Romania.  De asemenea, festivalul pastreaza traditia de a arata o noua selectie de documentare realizate la Studioul „Alexandru Sahia”.

Pe kino-maidanul One World Romania isi fac loc si mai multe evenimente conexe – dezbateri, workshop-uri, spectacole de teatru, o expozitie de fotografie si un circuit turistic – al caror program complet il puteti consulta aici : http://oneworld.ro/2015/l/ro/evenimente/.

Luni, incepand cu ora 20 :00 are loc la Cinema Pro deschiderea oficiala a festivalului One World Romania, in cadrul careia va fi prezentata editia de anul acesta si va fi proiectat primul documentar : „Our Terrible Country”.

ONLINE: http://www.oneworld.ro | http://www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania & Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
CU SPRIJINUL: Centrul National al Cinematografiei

0 comentarii: