Berlinale: Ursul de Argint pentru Radu Jude



Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a strălucit sâmbătă seara pe scena de la Berlinale Palast când cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie 2015) și-a desemnat câștigătorii.
Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” a obținut  Ursul de Argint pentru Regie acordat lui Radu Jude.

Premiile au fost desemnate de un juriu condus de regizorul american Darren Aronofsky și format din Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriță, Franța) și Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

Radu Jude a intrat în competiția de la Berlin cu nume importante ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant”. Revista Variety a considerat, la rândul său, că “AFERIM!” este cel mai reușit și cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, și a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere și de "umilințele" la care oamenii se supun reciproc. “AFERIM!”  e o incursiune “excepțională și extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat și furios".“AFERIM!””, înseamnă "Bravo!", continuă criticul Jay Weissberg, "un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".
 
Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
 
 “AFERIM!” este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timișoreana, MEDA, Dr. Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank și Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susținut de Eurimages.
           
Facebook: https://www.facebook.com/aferimfilm
Instagram: instagram.com/aferimfilm

0 comentarii: