Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului - 27 ianuarie

Pe 27 ianuarie 1945 trupele Armatei Roșii au intrat pe terenul lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, eliberându-i pe deținuți. Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la acest eveniment, Consiliul Internațional Auschwitz şi Muzeul Auschwitz-Birkenau, sub patronajul Președintelui Republicii Polone, vor organiza festivităţi de comemorare la care vor participa peste 300 de foști deținuți. Postul de televiziune TVR2 va transmite un documentar despre viața evreilor din Polonia.

Anul acesta, punctul central al ceremoniilor de comemorare a eliberării lagărului va fi participarea ultimilor martori – foşti deţinuţi. Trei dintre ei vor transmite un mesaj celor adunaţi. Conform estimărilor reprezentanţilor Muzeului, la ceremonie vor fi prezenţi aproximativ 250-300 de foşti deţinuţi. Grupul cel mai numeros – în jur de o sută de persoane – va fi compus din polonezi. Un număr similar va sosi din diverse ţări mulţumită Congresului Internaţional al Evreilor. Foşti deţinuţi şi supraviețuitori ai lagărului de exterminare vor fi prezenţi şi în componenţa unora dintre delegaţiile de stat.

KL Auschwitz-Birkenau a fost înfiinţat şi administrat la decizia autorităţilor germane de către personal german (unii dintre membrii personalului erau austrieci). Este adevărat că înainte de izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, Oświęcim a fost oraş polonez, dar KL Auschwitz-Birkenau a fost lagăr german şi s-a aflat pe teritoriul Reich-ului German.

Programul festivităţilor şi alte informaţii legate de festivităţile de comemorare pot fi accesate pe portalul http://70.auschwitz.org

Vă recomandăm totodată un articol de pe un nou portal care promovează Polonia.

Documentarul De neuitat pentru eternitate, TVR2, 27 ianuarie, ora 19:00

Recent inaugurat la Varşovia, Muzeul POLIN este dedicat istoriei comunității evreieşti din Polonia. Istoria păstrată în obiectele şi expozițiile muzeului cuprind o perioadă de peste 1000 de ani din viaţa comunităţii evreieşti din Polonia. Holocaustul  îşi are locul său în acest muzeu. Un arc nevăzut al istoriei uneşte aievea comunităţile evreieşti din Polonia şi România. Evreii askenazi au ridicat în Bucureşti, între anii 1845-1846, Sinagoga Mare Poloneză, care în prezent adăposteşte ,,Memorialul martirilor evrei”. Documentarul oglindeşte ororile Germaniei naziste în Polonia şi România, săvârşite împotriva evreilor.

Producător: Filaret Acatrinei
Imaginea: Sorin Chivulescu
Realizator: Cristian Amza

0 comentarii: