Love Story - Festivalul Filmului de Dragoste, Brasov, 9 - 15 februarie



În perioada 9 – 15 februarie, la Cinemateca Patria din Brașov, va avea loc prima ediție a Festivalului Filmului de Dragoste – Love Story.
În cadrul festivalului vor rula 9 lungmetraje, printre care și celebrul film al lui Arthur Miller, Love Story (SUA, 1970), de la a cărui premieră se aniversează 45 de ani. Proiecția va avea loc sâmbătă, 14 februarie, de Valentine’s Day, iar intrarea pentru cupluri va fi liberă.

Filmele care vor rula în cadrul LOVE STORY – FESTIVALUL FILMULUI DE DRAGOSTE sunt:

Iubire/ Amour (Franța, 2012)
Regia: Michael Haneke
Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Georges și Annes sunt doi oameni de peste 80 de ani care formează un cuplu. Amândoi au fost profesori de muzică, sunt culți și cultivați, iar de când sunt pensionari trăiesc în străinătate împreună cu fiica lor, Eva, care are și ea o carieră în domeniul muzicii. Atunci când, într-o zi, Anne suferă un atac cerebral care îi paralizează o parte a corpului, dragostea ce uneşte acest cuplu în vârstă va fi pusă la încercare.
În 2013 filmul a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și Palme dOr la Festivalul de la Cannes 2012.

Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown (Belgia, 2012)
Regia: Felix Van Groeningen
Cu: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse
Elise și Didier se îndrăgostesc la prima vedere, deși sunt diferiți. El este un ateu romantic, ea este credincioasă și pragmatică. Atunci când fiica lor se îmbolnăvește grav, iubirea lor va fi pusă la încercare.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Adèle: Capitolele 1 şi 2 La Vie  (Franța, 2013)
Regia: Abdellatif Kechiche
Cu: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux
Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite lui Adèle să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult. Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.
Film distins cu Palme d'Or și premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes 2013.

Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti (România, 2014)
Regia: Roxana Andrei, Mihai Mincan, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu, Florin Babei
“Love Bus” este un film omnibus format din cinci episoade separate, având fiecare câte o poveste de dragoste care se petrece în câte un cartier al Bucureștiului. Filmul a fost turnat în regim independent, cu studenți și proaspăt absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” și reprezintă debutul lor, colectiv, pe marile ecrane.

Pielea în care trăiesc/ La Piel Que Habito (Spania, 2011)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes
După ce soția lui a murit arsă într-un accident de mașină, dr. Robert Ledgard, un chirurg plastician eminent, a devenit interesat să creeze o nouă piele care ar fi putut să o salveze.  După 12 ani de cercetări, reușeste să cultive o piele care este un adevărat scut protector împotriva oricărui asalt. Pe lângă anii de studiu și experimente, Robert mai avea nevoie de 3 lucruri: lipsa de scrupule, un complice și un cobai uman.
Premiul BAFTA pentru un film în altă limbă decât engleza.
Vicky Christina Barcelona (SUA, 2008)
Regia: Woody Allen
Cu: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem
Două tinere din America, Vicky și Cristina își petrec vacanța de vară în Barcelona. Vicky este o tânără sensibilă care tocmai s-a logodit, în timp ce Cristina este o persoana căreia îi plac experimentele emoționale și sexuale.În Barcelona ele sunt atrase într-o serie de încurcături romantice neconvenționale alături de carismaticul pictor Juan Antonio și fosta sa soție Maria Elena.
Premiul Oscar și BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol secundar - Penélope Cruz.

Love Story (SUA, 1970)
Regia: Arthur Hiller
Cu: Ali MacGraw, Ryan O'Neal, Ray Milland
Oliver Barrett IV, student și component al echipei de hochei la Harvard, o întâlnește pe Jennifer Cavalleri, studentă la Radcliffe, cu care va trăi o superbă poveste de dragoste. Decid să se căsătorească, dar tatăl lui Oliver, Oliver Barrett III, nu e de acord și îl dezmostenește. Timpul trece și, în încercarea de a avea copii, ei descoperă un crud adevăr.
7 nominalizări la Oscar și premiul pentru cea mai bună muzică – Francis Lai, plus 5 premii Globul de Aur.

Minciuni adevărate / De vrais mensonges (Franța, 2010)
Regia: Pierre Salvadori
Cu: Audrey Tautou, Sami Bouajila, Nathalie Baye
Într-o dimineaţă de primăvară, Emilie (Audrey Tautou) primeşte o scrisoare de dragoste anonimă, frumoasă şi inspirată. O aruncă la coşul de gunoi, dar peste puţin timp o ia înapoi. Îşi dă seama că asta poate fi calea de a o “trezi la viaţă” pe mama ei (Nathalie Baya), singură şi tristă după ce fusese părăsită de soţ. Fară să ezite prea mult, retrimite scrisoarea mamei sale. Emilie nu ştie însă că autorul ei este Jean (Sami Bouajila), timidul său angajat.

O afacere regală/ En kongelig affære (Suedia-Danemarca, 2012)
Regia: Nikolaj Arcel
Cu: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard

O afacere regală este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian al VII-lea - un rege din ce în ce mai nebun (Mikkel Boe Følsgaard), un idealist - Struensee (Mads Mikkelsen) şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda (Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii poporului, dar mai presus de toate, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă.
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Mikkel Boe Følsgaard și pentru cel mai bun scenariu-Berlinale 2013
Nominalizat la Globul de Aur și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Festivalului Filmului de Dragoste – Love Story  este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov si Independența Film.
Parteneri: Optiplaza, Zizin – ape minerale naturale , Farmacom

0 comentarii: