"Jocul Vietii si Al Mortii" cu Horatiu Malaele - avanpremiera si premiera la Teatrul de pe Lipscani pe 5 si 6 februarie

Teatrul de pe Lipscani si Horatiu Malaele va invita, in luna februarie, la o noua premiera. Pe 5 februarie (avanpremiera) si pe 6 februarie (premiera) la Sala Mare, au loc primele reprezentatii ale spectacolului “Jocul vietii si al mortii”, de Horia Lovinescu, in regia lui Horatiu Malaele, scenografia Mariei Miu si muzica lui Razvan Diaconu. Veti avea ocazia de a il admira pe actor si in rolul principal, al Tatalui, alaturi de o distributie tanara: Pavel Ulici, Bogdan Malaele, Mihai Stanescu, Lari Giorgescu, Crina Semciuc, Ada Condeescu.

„Jocul vietii si al mortii” reprezinta lumea dupa apocalipsa. Pustiul este desavarsit si singuratatea supravietuitorilor, absoluta. De aici, poate efectul mitologic al dramei si rezonanta ei filozofica. Parabola porneste de la legenda biblica a fratricidului filtrata prin viziunea lui Dostoievski si extinsa asupra relatiilor dintre tata si fii sai. Tatal are bufoneria tragica a lui Feodor Karamazov iar Cain si Abel nu sunt doar copii ale personajelor biblice ci, pe dubla filiera, prelucrari ale personajelor Dmitri si Aliosa din Fratii Karamazov. Evident, Cain si Abel au devenit arhetipuri reprezentand in aceasta calitate raul si binele, uratul-frumosul, in fine, dionisiacul-apolinicul in termenii lui Lucian Blaga. Lovinescu nu modifica datele mitului biblic.

Tatal, un posibil Adam alungat din Rai, isi duce existenta intr-un nesfarsit desert de cenusa, alaturi de fiul sau, Abel si de Ana – cea care, mai tarziu, va duce mai departe semintia Omului. Sosirea lui Cain va reusi sa dea peste cap viata aparent linistita si monotona din vastul desert de cenusa? „Jocul vietii si al mortii” este un text profund, cu implicatii filosofice si, de ce nu, chiar sociale?! Cu toate ca piesa lui Lovinescu este impregnata puternic de un dramatism sfasietor, spectacolul poarta amprenta inconfundabila a geniului lui Horatiu Malaele isi face puternic simtita prezenta.

Sunteti asteptati, asadar, la un eveniment teatral de marca, o premiera inedita la Teatrul de pe Lipscani – „Jocul vietii si al mortii”, in regia lui si cu Horatiu Malaele (Tatal). Biletele pentru spectacolele de pe 5 februarie (avanpremiera) si 6 februarie (premiera) sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului de pe Lipscani (str. Lipscani nr. 53) si online, pe www.bilete.ro.

0 comentarii: