Expozitia ALT AER este deschisa la UNAgaleria pana la sfarsitul lunii ianuarie



Expoziția ALT AER (OTHER AIR), conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, precumși ale invitațilorspeciali, artiști din România,poate fi văzută până la sfârșitul lui ianuarie la UNAgaleria, București. Pentru prima dată prezentate în România, lucrările suprarealiștilor cehi și slovaci au fost văzute de sute de oameni, prezenți la vernisajul expoziției, la începutul lunii decembrie.
 
Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume. Născut în 1920 la Praga, grupul a acționat în ilegalitate atunci când teritoriile cehe au fost ocupate de către Germania nazistă și, mai târziu, de trupele Pactului de la Varșovia. Ieșind din ilegalitate în 1990, grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate. În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi si Slovaci are 24 de membri. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Švankmajer.
 
Un suprarealist auto-proclamat, JanŠvankmajere cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune, dar lucrările sale se extind pe numeroase alte medii artistice. Pentru această expoziție, artistul a realizat o lucrare specială numită „Fetișul de sertar”, însoțită de o scrisoare destinată publicului bucureștean.
 
Artiști: Jan Švankmajer, Eva Švankmajerová (†),Martin Stejskal, Karol Baron (†), Jan Daňhel, František Dryje, Jakub Effenberger, Jan Gabriel, Ivan Horáček, Lucie Hrušková, Josef Janda, Jan Kohout, Leonidas Kryvošej, Kateřina Kubíková, Roman Kubík, Andrew Lass, Albert Marenčin, Přemysl Martinec, Radim Němeček, Kateřina Piňosová, Bertrand Schmitt, Bruno Solařík, Ludvík Šváb (†),Václav Švankmajer, Roman Telerovský, Kristýna Žáčková
Curatori: Radka Prošková, Bruno Solařík
 
ALT AER
Jan Švankmajer &GrupulSuprarealiștilorCehișiSlovaci
11 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015
UNAgaleria (Strada Budișteanu 10, București)
Program:marți – vineri: 12:00 – 18:00; sâmbătă – duminică: 14:00 – 20:00
 
Evenimentorganizat de Centrul Ceh București.
Parteneri: AmbasadaRepubliciiCehe, UNAgaleria, UNARTE, CinematecaRomână, BIEFF, CEZ Româniași Staropramen.
 
Evenimentfacebookexpoziție: https://www.facebook.com/events/307889236084816/

0 comentarii: